Aktualny tekst statutu NSZZ "Solidarność" Więcej informacji

ksoiw informuje 100Obradujące 7-8 maja 2019 r. w Warszawie Prezydium Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ "Solidarność" przyjęło stanowisko w sprawie dyskusji oświatowych w ramach okrągłego stołu edukacyjnego:
Prezydium KSOiW NSZZ "Solidarność" po analizie przebiegu dyskusji przy okrągłym stole edukacyjnym, w którym braliśmy udział w roli obserwatora, podtrzymuje stanowisko z dnia 24 kwietnia br., wyrażone w piśmie do Premiera RP Mateusza Morawieckiego, zgodnie z którym podkreślamy, że zaproponowana formuła spotkania oraz przypadkowo dobrane gremium nie gwarantują wypracowania rozwiązań rzeczywistych problemów nurtujących polską oświatę.

ksoiw informuje 125Nauczyciele nie przegrali! Przypomnijmy, że 7 kwietnia zespół negocjacyjny Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ "Solidarność" podpisał z rządem porozumienie, które uwzględniło większość naszych postulatów.
Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ "Solidarność" wynegocjowała: 15-proc. waloryzację wynagrodzeń w tym roku; zmianę systemu wynagradzania (na przełomie czerwca i lipca tego roku ma zostać opracowany nowy system wynagradzania, według którego pensje nauczycieli będą powiązane z przeciętnym wynagrodzeniem w gospodarce narodowej); przywrócenie przepisów dotyczących oceny pracy sprzed września 2018 r.; skrócenie ścieżki awansu zawodowego; określenie minimum dodatku za wychowawstwo w wysokości 300 zł oraz przyznanie dodatkowych tzw. godzin do dyspozycji dyrektora.
Podpisane z rządem porozumienie to efekt skutecznych negocjacji, które prowadziła KSOiW NSZZ "Solidarność" i pragmatycznego podejścia do negocjacji. Przypominamy, że to nasz Związek przez półtora roku prowadził otwartą walkę z MEN, a także rządem, domagając się podwyżek wynagrodzeń oraz poprawy warunków pracy.
W tym roku i ubiegłym to NSZZ "Solidarność" skierował do MEN, premiera Mateusza Morawieckiego oraz polityków zajmujących się problematyką oświaty, szereg opinii i pism, w których wyjaśnialiśmy konieczność podwyższenia wynagrodzeń pracowników oświaty oraz przeprowadzenia zmian w przepisach prawnych.

2019 04 18 spotkanie rsoiw

W czwartek 18 kwietnia 2019 r. w auli Regionu odbyło się spotkanie członków Rady Regionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania.

Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania stanowczo dementuje fałszywe informacje publikowane na portalach społecznościowych, iż oświatowa "Solidarność" w porozumieniu z rządem podpisanym 7 kwietnia 2019 r. zgodziła się na zwiększenie pensum lub zabranie nauczycielom dodatków. "Nie było i nie będzie naszej zgody na takie propozycje rządu" - powiedział Ryszard Proksa, przewodniczący KSOiW NSZZ "Solidarność".

lotos paliwa 460

Więcej informacji: KLIKNIJ.