ksoiw informuje 125Wywiad z przewodniczącym Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania Ryszardem Proksą
Panie Przewodniczący, jak ocenia Pan przedstawione wczoraj [21 września 2021 r.] przez Ministerstwo Edukacji i Nauki propozycje dotyczące pragmatyki zawodu nauczyciela?
- To, co nam przedstawiono, to pakiet anty-nauczycielskich i anty-oświatowych propozycji. Bulwersujący jest fakt złożenia nam projektu jeszcze bardziej niekorzystnych zmian niż w maju tego roku. Przypominam, że NSZZ "S" w całości je odrzuciła (...)
Ministerstwo ogłosiło podwyżki nauczycielskich pensji o ponad 1000 zł od następnego roku szkolnego. Na czym mają one polegać?
- Obecna władza, jak poprzednie, wprowadza w błąd opinię publiczną, posługując się kwotami "średniego" lub "przeciętnego" wynagrodzenia nauczyciela. Są one zawyżone, bo wlicza się do nich np. odprawy emerytalne czy wysokie dodatki kadry kierowniczej. Takich pieniędzy nie zarabia przeciętny nauczyciel. W związku z pomysłem podniesienia pensum o 4 godziny oraz likwidacji części zakładowego funduszu świadczeń socjalnych i 1000 zł na start dla stażystów, nauczyciele sfinansowaliby sobie tzw. "podwyżki" sami (...).
Monika Ćwiklińska, rzecznik prasowy KSOiW NSZZ "Solidarność"
Cały wywiad z przewodniczącym Ryszardem Proksą - poniżej.

2021 09 16 rsoiw 1

16 września 2021 r. odbyło się spotkanie Regionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania, podczas którego przewodnicząca Rady Dorota Kaczmarek przekazała aktualne informacje z rozmów z ministrem edukacji i nauki Przemysławem Czarnkiem.

ksoiw informuje 125Rada Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ "Solidarność" podczas swoich obrad gościła Ministra Edukacji i Nauki Przemysława Czarnka, który odpowiadał na pytania członków Rady dotyczące braku realizacji Porozumienia z 2019 r., podwyżek wynagrodzeń nauczycieli, przywrócenia art. 88 Karty Nauczyciela, projektu "Edukacji dla wszystkich", odpowiedzialności dyscyplinarnej nauczycieli. Minister zapowiedział przedstawienie nowych propozycji związanych z pragmatyką pracy nauczyciela w połowie września.