BIURO REGIONU: Załatwiamy sprawy telefonicznie lub mailowo Więcej informacji

2020 03 27 przekazanie maseczek

W piątek 27 marca 2020 r. przewodniczący Zarządu Regionu Jacek Strączyński wraz z zastępczynią Dorotą Kaczmarek przekazali 3000 maseczek ochronych tym, którzy są na pierwszej linii walki z epidemią koronawirusa: ratownikom Pogotowia, pracownikom szpitala na Parkitce oraz funkcjonariuszom częstochowskiej policji.
Przewodniczący Komisji Zakładowej SP ZOZ Stacja Pogotowia Ratunkowego Bartłomiej Fil odebrał maseczki przeznaczone dla ratowników i lekarzy (na zdjęciu trzecim w galerii poniżej z dyrektorem częstochowskiego Pogotowia Marianem Nowakiem), przewodnicząca KZ Małgorzata Badowska - dla pracowników Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego na Parkitce i Tysiącleciu (zdjęcia czwarte i piąte w galerii). Przewodniczący Jacek Strączyński maski dla policjantów przekazał na ręce pierwszego zastępcy Komendanta Miejskiego Policji mł. insp. Mariusza Strzeleckiego (zdjęcie szóste w galerii).

2020 03 24 wideokonferencja marek lewandowski

24 marca 2020 r. odbyła się wideokonferencja, w której wzięli udział członkowie Prezydium KK oraz przewodniczący ZR, m.in. Jacek Strączyński, przewodniczący Zarządu Regionu Częstochowskiego.
Posiedzenie pierwotnie miało mieć formę tradycyjną, stacjonarną, ale z powodu epidemii koronawirusa odbyło się (po raz pierwszy) w formule wideokonferencji. Omawiano m.in. stanowisko w sprawie "Tarczy antykryzysowej", wniosek do Komisji Europejskiej o zawieszenie handlu emisjami ETS oraz sprawy wewnątrzzwiązkowe.
W związku z niejasną perspektywą przebiegu epidemii przewodniczący ZR Jacek Strączyński sugeruje wstrzymanie rezerwowania noclegów na czas planowanych obchodów 40-lecia "Solidarności" w Warszawie (więcej informacji - tel. 34 360 55 70).

ksoiw 150br

Prezydium Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania otrzymuje informacje od naszych członków-pracowników oświaty, którzy natrafiają na wiele problemów próbując dostosować swoją pracę do trudnej sytuacji, w której wszyscy się znaleźliśmy.
Naszym głównym zadaniem w obliczu epidemii jest dbałość o zdrowie własne i rodziny, a także naszych uczniów. Zapewnia nam to jako grupie zawodowej możliwość pozostania w domu i zdalnego świadczenia pracy. Życie i zdrowie jest wartością najcenniejszą, dlatego przyjęliśmy takie rozwiązanie ze zrozumieniem i zadowoleniem. Szkoła, przedszkole czy inna placówka oświatowa to miejsce stwarzające duże zagrożenie epidemiologiczne. Do tak szczególnej sytuacji nikt nie był przygotowany: MEN, organy prowadzące placówki, szkoły, pracownicy oświaty.

region czestochowski logo 2016 125 brPrezydium Zarządu Regionu Częstochowskiego NSZZ "Solidarność" stanowczo domaga się zaniechania procedowania podwyżki opłat za gospodarowanie odpadami komunalnymi w Częstochowie w okresie epidemii koronawirusa.
Nie dalej niż przed rokiem, w maju 2019 r., Radni podjęli uchwałę podwyższającą stawki z 12 do 18 zł od osoby za odbiór odpadów zbieranych selektywnie oraz z 20 do 36 zł za odpady zmieszane. Planowany obecnie wzrost opłat oznacza, że w ciągu kilkunastu miesięcy stawki wzrosną o ponad 140 procent: z 12 do 29 złotych od osoby. W przypadku czteroosobowej rodziny przekłada się to na wzrost comiesięcznych wydatków w przypadku selekcji odpadów z 48 do 116 złotych, czyli blisko 1400 złotych rocznie. W trakcie wynikającego z trwającej globalnej pandemii nieuchronnego kryzysu gospodarczego, który spowoduje obniżki wynagrodzeń i utratę wielu etatów, kwoty te są drastycznie wysokie.

2018 02 08 sebastian zdziechowiczTekst pochodzi ze witryny internetowej Regionu Częstochowskiego NSZZ „Solidarność” (www.solidarnoscczestochowa.pl)

Od sierpnia 2014 446069