2021 09 22 warsztaty

22 września 2021 r. w Klubie "Solidarności" odbyły się warsztaty dziennikarskie dla uczniów klasy 8b ze Szkoły Podstawowej nr 53 z Oddziałami Integracyjnymi w Częstochowie.

region czestochowski logo 2016 okolicznosciowe 460Przewodniczący Zarządu Regionu Jacek Strączyński oraz ks. kapelan Ryszard Umański zapraszają wszystkich członków oraz sympatyków "Solidarności" wraz z pocztami sztandarowymi na Mszę św. z okazji 41. rocznicy powstania Regionu.
Msza św. zostanie odprawiona we wtorek 28 września 2021 r. o godz. 18.00 w parafii pw. św. Wojciecha w dzielnicy Tysiąclecie, gdzie proboszczem jest ks. kapelan. Złożenie kwiatów pod tablicą na kamienicy przy. ul. Dąbrowskiego 15, gdzie - w prywatnym mieszkaniu odbyło się spotkanie założycielskie Regionu [LINK] - o godz. 17.30.

ksoiw informuje 125Wywiad z przewodniczącym Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania Ryszardem Proksą
Panie Przewodniczący, jak ocenia Pan przedstawione wczoraj [21 września 2021 r.] przez Ministerstwo Edukacji i Nauki propozycje dotyczące pragmatyki zawodu nauczyciela?
- To, co nam przedstawiono, to pakiet anty-nauczycielskich i anty-oświatowych propozycji. Bulwersujący jest fakt złożenia nam projektu jeszcze bardziej niekorzystnych zmian niż w maju tego roku. Przypominam, że NSZZ "S" w całości je odrzuciła (...)
Ministerstwo ogłosiło podwyżki nauczycielskich pensji o ponad 1000 zł od następnego roku szkolnego. Na czym mają one polegać?
- Obecna władza, jak poprzednie, wprowadza w błąd opinię publiczną, posługując się kwotami "średniego" lub "przeciętnego" wynagrodzenia nauczyciela. Są one zawyżone, bo wlicza się do nich np. odprawy emerytalne czy wysokie dodatki kadry kierowniczej. Takich pieniędzy nie zarabia przeciętny nauczyciel. W związku z pomysłem podniesienia pensum o 4 godziny oraz likwidacji części zakładowego funduszu świadczeń socjalnych i 1000 zł na start dla stażystów, nauczyciele sfinansowaliby sobie tzw. "podwyżki" sami (...).
Monika Ćwiklińska, rzecznik prasowy KSOiW NSZZ "Solidarność"
Cały wywiad z przewodniczącym Ryszardem Proksą - poniżej.

2021 09 17 spotkanie z ewa tomaszewska

17 września 2021 r. Częstochowska Akademia Solidarności gościła Ewę Tomaszewską, działaczkę podziemnej i legalnej "Solidarności". Spotkanie poświęcono patronowi Związku - ks. Jerzemu Popiełuszce.