Związkowa legitymacja elektroniczna i program rabatowy Więcej informacji

odzyskajmy niedziele crop

NSZZ "Solidarność" złożył już w Sejmie projekt ustawy oraz wniosek o rejestrację komitetu inicjatywy obywatelskiej ustawy o ograniczeniu handlu w niedzielę. Pod wnioskiem potrzeba zebrać minimum 100 tys. podpisów.
Projekt ustawy (link) można poprzeć w biurze Regionu Częstochowskiego NSZZ "Solidarność" przy ul. Łódzkiej 8/12 lub na karcie zamieszczonej tutaj, którą należy dostarczyć do biura Regionu.
W skład komitetu oprócz NSZZ "Solidarność", który jest inicjatorem przedsięwzięcia, weszli przedstawiciele Federacji Handlu OPZZ, przedstawiciele pracodawców z branży handlowej oraz organizacje społeczne i pozarządowe. Przewodniczym komitetu jest pomysłodawca i inicjator akcji Alfred Bujara, przewodniczący Sekretariatu Banków, Handlu i Usług NSZZ "Solidarność". "Nasza inicjatywa ma na celu przede wszystkim poprawienie losu polskich pracowników pracujących w handlu" - mówi Alfred Bujara.

Autorem projektu ustawy jest natomiast dr Mateusz Warchał, który prezentując jego zapisy, zwracał uwagę, że nie jest to zakaz handlu, ale ograniczenie, które w Europie nie jest niczym szczególnym. Zdaniem dra Mateusza Warchała nie wystarczy nowelizacja Kodeksu pracy i innych ustaw, konieczna jest specjalna ustawa. Ustawa zakłada liczne wyłączenia dopuszczające handel w niedziele, np. na stacjach benzynowych, w kioskach, sklepach na dworcach autobusowych, kolejowych, portach lotniczych, strefach wolnocłowych, piekarniach, obiektach infrastruktury kryzysowej, szpitalach, szkołach.

lotos paliwa 460

Więcej informacji: KLIKNIJ.