zbiorka krwi nszz solidarnosc 150Do oddania krwi należy się zgłosić wypoczętym i po lekkim posiłku. Przed oddaniem krwi należy pić dużo soków owocowych i wody (przynajmniej litr płynów), ograniczyć palenie, unikać tłustego jedzenie, a także na 24 godziny przed oddaniem krwi nie spożywać alkoholu. Koniecznie należy zabrać ze sobą dokument z aktualnym zdjęciem, np. dowód osobisty lub prawo jazdy.
Krew to unikalna płynna tkanka ustrojowa, której mimo dużego postępu medycyny nie udało się jeszcze zastąpić żadną inną substancją. Zarówno sama krew, jak i jej składniki podawane są osobom, które utraciły swoją własną krew w wyniku wypadków, zabiegów operacyjnych, a także osobom cierpiącym na szereg poważnych chorób. W ciągu roku w Polsce konieczne jest dokonanie około miliona transfuzji. Wartość krwi doceniamy najczęściej dopiero w obliczu tragedii osób nam bliskich lub gdy sami właśnie dzięki niej wracamy do zdrowia, a niekiedy do życia. Krew jest potrzebna codziennie i to właśnie my, dawcy krwi, możemy sprawić żeby jej nie zabrakło.

Wszystkie osoby w wieku od 18 do 65 lat, które ważą co najmniej 50 kg, u których w ciągu ostatnich 6 miesięcy nie wykonywano akupunktury, tatuażu, przekucia uszu lub innych części ciała, które w ostatnich 12 miesiącach nie miały wykonanych żadnych zabiegów operacyjnych, endoskopowych, badań diagnostycznych (np. laparoskopii, artroskopii), oraz które w ciągu 12 miesięcy nie były leczone krwią i preparatami krwiopochodnymi, zachęcamy do włączenia się w akcję honorowego oddawania krwi.
Oddanie krwi to dowód największej ludzkiej solidarności, okazja do spełnienia dobrego uczynku. Gorąco apelujemy - oddaj krew i poczuj satysfakcję, bo przyczynisz się do ratowania ludzkiego zdrowia i życia.

Regionalna Sekcja Młodych NSZZ "Solidarność" RegionuCzęstochowskiego

Od sierpnia 2014 1071941