2022 05 10 ksoz fot nadia firkowicz

„Udało nam się wzmocnić rygor wprowadzania podwyżek także dla osób pracujących w służbie zdrowia, wykonujących zawody niemedyczne” – mówi Maria Ochman, przewodnicząca Krajowego Sekretariatu Ochrony Zdrowia NSZZ „Solidarność” po spotkaniu przewodniczących Rad Sekcji Regionalnych.

10 maja 2022 r. w Warszawie odbyło się spotkanie przewodniczących Rad Sekcji Regionalnych zrzeszonych w Krajowym Sekretariacie Ochrony Zdrowia NSZZ „Solidarność”. W spotkaniu uczestniczyli także Piotr Bromber, podsekretarz stanu Ministerstwa Zdrowia, odpowiedzialny m.in. za dialog społeczny, oraz Bernard Waśko, zastępca prezesa NFZ. Rozmawiano głównie o projekcie nowelizacji ustawy o sposobie ustalania najniższego wynagrodzenia zasadniczego niektórych pracowników zatrudnionych w podmiotach leczniczych.
Przypomnijmy, Zespół do Spraw Ochrony Zdrowia Rady Dialogu Społecznego podpisał w listopadzie ubiegłego roku wspólne z ministrem zdrowia stanowisko w sprawie podwyżki płac od 1 lipca 2022 roku. Nowelizacja ustawy ma przede wszystkim wprowadzić nowy podział na grupy zawodowe według kwalifikacji wymaganych na zajmowanym stanowisku pracy. Zmienić się mają także współczynniki wynagrodzenia, które są związane ze średnią płacą (…).
Przewodnicząca Maria Ochman przekonuje: „Udało nam się wzmocnić rygor wprowadzania podwyżek także dla osób pracujących w służbie zdrowia, wykonujących zawody niemedyczne. Projekt zawiera artykuł, według którego podwyżki tych osób mają być podobnej wysokości jak te średniego i niższego personelu medycznego” – mówi Maria Ochman. Dodaje, że rewaloryzacja ma dotyczyć zasadniczego wynagrodzenia, nie będzie więc mowy o stosowaniu, jak zdarzało się wcześniej, wyrównywania wynagrodzeń do płacy minimalnej dodatkami. „O takie rozwiązania Solidarność walczyła od wielu lat. Negocjacje z ministrem zdrowia Adamem Niedzielskim nie były łatwe. Ale merytorycznymi argumentami udało nam się doprowadzić do porozumienia” – mówi Maria Ochman. Przewodnicząca ma nadzieję, że nowelizacja ustawy zostanie przyjęta przez parlament w czerwcu tego roku (…).
Portal KK NSZZ „Solidarność”: www.solidarnosc.org.pl.

Od sierpnia 2014 1072152