2023 05 08 rada krajowej sekcji energetyki 2

8 maja 2023 r. w Częstochowie odbyło się pierwsze posiedzenie Rady Krajowej Sekcji Energetyki NSZZ „Solidarność” w kadencji 2023-2028. Spotkanie rozpoczęło się uroczyście Mszą Świętą na Jasnej Górze, którą koncelebrowali Krajowy Duszpasterz Energetyków ks. Sławomir Zyga oraz Duszpasterz Energetyków Częstochowskich ks. Jarosław Sroka.

Spotkanie KSE odbyło się w siedzibie Regionu Częstochowskiego NSZZ „Solidarność”. Zebraniu przewodniczył Mirosław Brzuśnian, wybrany 20 kwietnia 2023 r. na przewodniczącego KSE NSZZ „Solidarność” na nową kadencję. W spotkaniu uczestniczyli zaproszeni gości, wśród nich prezes zarządu TAURON Polska Energia Paweł Szczeszek, przewodniczący NSZZ „Solidarność” TAURON Serwis Bogdan Tkocz, przewodniczący Katolickiego Stowarzyszenia Energetyków Dawid Ziemiński i ks. Sławomir Zyga oraz przewodniczący Zarządu Regionu Częstochowskiego Jacek Strączyński.
Podczas spotkania przeprowadzono wybór Prezydium Rady - 3 zastępców przewodniczącego, skarbnika i sekretarza. Funkcję wiceprzewodniczących będą pełnić: Marek Boiński (Enea), który równocześnie pełni funkcję skarbnika, Andrzej Bogucki (Energa) i Edmund Myszka (PGE), natomiast funkcję sekretarza powierzono Robertowi Jusis. Przedstawiciele wszystkich Grup Energetycznych i Zakładów Energetycznych należących do Krajowej Sekcji Energetyki przekazali bieżące informacje ze spółek. Rada Sekcji podjęła uchwałę o powołaniu członków Zespołu Trójstronnego ds. Branży Energetycznej. Podjęte zostało również stanowisko dotyczące obecnej sytuacji w E.ON Polska SA.
Ewa Kubicka, Przewodnicząca Komisji Podzakładowej TAURON Kraków Oddział w Częstochowie

Od sierpnia 2014 1072181