2021 11 09 pikieta krus

4 listopada 2021 r. kilkudziesięcioosobowa grupa związkowców z częstochowskiego KRUS wzięła udział w pikiecie pod siedzibą Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, zorganizowanej przez NSZZ "Solidarność" pracowników ARiMR oraz KRUS.

Około 600 pracowników Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego pokazało niezadowolenie z niskich zarobków oraz swoją determinację, by zmienić ten stan. Podczas godzinnego spotkania z wicepremierem ministrem rolnictwa i rozwoju wsi Henrykiem Kowalczykiem związkowcy przedstawili swoje postulaty i złożyli petycję, której treść poniżej.
"Kilkaset pracowników Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego przyjechało dzisiaj z całej Polski, aby głośno wykrzyczeć swoje postulaty:
1. Podwyżki wynagrodzeń w wysokości 1500 zł brutto wynagrodzenia zasadniczego dla wszystkich pracowników ARiMR i KRUS
2. Wprowadzenie dla pracowników ARiMR i KRUS premii regulaminowej w wysokości 1500 zł brutto na kwartał, uzależnionej od jasnych kryteriów
3. Zminimalizowanie różnic w wynagrodzeniach na tych samych stanowiskach pracy w ARiMR i KRUS.
Wieloletnie zaniedbania w polityce płacowej w obu instytucjach doprowadziły do znacznego spadku realnej wartości wynagrodzeń. Podwyżki w poprzednich latach nie nadążały za inflacją. Obecnie połowa pracowników obu instytucji ma wynagrodzenia zasadnicze w okolicach płacy minimalnej. Problem ten dotyczy przede wszystkim doświadczonych pracowników z wieloletnim stażem w tych instytucjach.
W przypadku KRUS pracownicy podejmowali pracę z najniższym wynagrodzeniem i odchodzą na emeryturę po kilkudziesięciu latach pracy również z najniższym wynagrodzeniem. Podkreślamy, że doprowadzono do sytuacji, gdzie wieloletnie doświadczenie, wykształcenie i wiedza tracą wartość, co skutkuje utratą cennej kadry, której z uwagi na specyfikę pracy nie sposób zastąpić z dnia na dzień.
Poza tym dostrzegamy rażące naruszenie zasady równego traktowania w zatrudnieniu. W naszej ocenie instytucje finansowane z budżetu mają jednego pracodawcę, którym jest Państwo Polskie. Podnoszenie wynagrodzeń pracownikom zatrudnionym w innych instytucjach jednocześnie nie zapewniając odpowiednio wysokich środków na uposażenia pracownikom ARiMR i KRUS, świadczy o dokonaniu podziału na ,,lepszych i gorszych". Na takie traktowanie w zatrudnieniu nie ma naszej zgody.
Środki na wynagrodzenia przewidziane w projekcie budżetu na rok 2022 nie wystarczają na pokrycie strat inflacyjnych z roku 2020 i 2021, nie mówiąc już o latach poprzednich. Dlatego wnosimy do Pana Ministra o zwiększenie budżetu obu instytucji z przeznaczeniem na wzrost wynagrodzeń pracowników".
Wicepremier Kowalczyk stwierdził, że postulaty są zasadne. Obiecał, że w najbliższych dniach przeanalizuje środki oraz budżet i zaprosi związkowców na rozmowy o konkretnych propozycjach zwiększenia budżetów obu instytucji w ostatnim tygodniu listopada. Podkreślił również, że determinacja wyrażona na manifestacji będzie przydatnym argumentem w rozmowach z Premierem Rządu.
Źródła: "Solidarność" ARiMR (FB), Region Mazowsze.

Od sierpnia 2014 1076328