2021 10 02 wystawa w lublincu

2 października 2021 r. w MDK w Lublińcu otwarto wystawę solidarnościowych pamiątek związanych ze stanem wojennym, głównie ze zbiorów Ryszarda Nikodema i Mariana Cyronia.

Następnie w sali kinowej internowani i świadkowie stanu wojennego podzielili się wspomnieniami z tego dramatycznego czasu, zaprezentowano również film autorstwa Andrzeja Musioła.
"To była bezcenna lekcja naszej lokalnej historii przedstawiona ustami jej twórców. Wszystko było filmowane, więc mam nadzieję, że powstanie z tego ciekawy i wartościowy materiał edukacyjny i historyczny dla naszych pokoleń - napisał na swoim profilu na Facebooku radny Jan Springwald, współorganizator przedsięwzięcia - Dziękuję tym, którzy tworzyli na Lublinieckiej Ziemi struktury "Solidarności", ponieśli za to konsekwencje, byli internowani. Panowie Ryszard Nikodem, Marian Cyroń, Ryszard Iwan, Jerzy Trociński, Marek Dmitriew, Maciej Janik i  Andrzej Musioł przedstawili nam tak niedawną, ale tak już często zapominaną szczególnie przez młodzież historię, która ma olbrzymi wpływ na dzień dzisiejszy".
Region Częstochowski na otwarciu wystawy reprezentowali zastępca przewodniczącego Dorota Kaczmarek i członek ZR Jarosław Bernat (również autor zdjęć tu prezentowanych). Byli również obecni: przewodnicząca Stowarzyszenia WIR Anna Rakocz oraz Zbigniew Bonarski (Stowarzyszenie SiN). Wcześniej częstochowska delegacja złożyła znicze na grobie Ludwika Okwieki, lidera lublinieckiej "Solidarności" w latach 80-tych (LINK). Wystawa będzie prezentowana w MDK co najmniej do końca października.

Od sierpnia 2014 1071923