Wybory w Związku na kadencję 2018-2022 Więcej informacji

2017 10 25 xxvii kzd

24 października Komisja Krajowa NSZZ "Solidarność" jednogłośnie zdecydowała, że najbliższy Krajowy Zjazd Delegatów odbędzie się w przyszłym roku w Częstochowie.
Decyzję o miejscu i terminie Krajowego Zjazdu Delegatów (25-26 października 2018 r.) podjęli członkowie Komisji Krajowej na obradach w Wieliczce. Starania o organizację KZD w naszym mieście od wielu miesięcy czynił członek Komisji Krajowej, przewodniczący Zarządu Regionu Częstochowskiego Jacek Strączyński. Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ "Solidarność" odbędzie się w Częstochowie po raz pierwszy, decyzja KK jest więc wielkim wyróżnieniem dla naszego Regionu. Na zdjęciu: obrady XXVII Krajowego Zjazdu Delegatów w Bielsku-Białej (2014 r.).

Krajowy Zjazd Delegatów jest najwyższą władzą stanowiącą w NSZZ "Solidarność". Stanowią go delegaci wybrani przez walne zebrania delegatów regionów, liczba miejsc mandatowych przypadających poszczególnym regionom jest proporcjonalna do liczby członków Związku zrzeszonych w regionie. Ponadto w skład KZD wchodzą przewodniczący zarządów regionów i rad krajowych sekretariatów branżowych oraz przewodniczący Rady Krajowego Sekretariatu Emerytów i Rencistów. Obecnie KZD liczy 325 delegatów.
Do kompetencji Krajowego Zjazdu Delegatów należy m.in. uchwalanie ogólnego programu działania Związku, zmian statutu oraz wybór przewodniczącego Komisji Krajowej.