region czestochowski logo 150brObradujący w dniu 29 czerwca członkowie Zarządu Regionu zapoznali się z informacją z prac Prezydium ZR, którą przedstawiła z-ca przewodniczącego Dorota Kaczmarek.
W dalszej części posiedzenia Zarząd Regionu omówił m.in. planowane działania w sprawie zbierania podpisów pod projektem ustawy dotyczącej ograniczenia handlu w niedzielę (w lipcu punkty zbierania podpisów pojawią się na terenie miasta) oraz przygotowania do Pikniku Rodzinnego, który odbędzie się w sobotę 3 września na terenie tzw. Strzelnicy w Kochcicach koło Lublińca.
W samym tym dniu przewodniczący ZR Jacek Strączyński wziął udział w posiedzeniu Wojewódzkiej Rady Dialogu Społecznego w Katowicach.

Jednym z tematów posiedzenia było zapewnienie opieki pielęgniarskiej i położniczej dla mieszkańców województwa. W przyjętym w tej sprawie stanowisku członkowie Rady podkreślili, że według danych Światowej Organizacji Zdrowia w ciągu najbliższych 10 lat 40 proc. obecnie zatrudnionych pielęgniarek odejdzie z zawodu. WRDS zwróciła się do władz państwowych o podjęcie działań zmierzających do uchwalenia aktów prawnych, które realnie wpłyną na polepszenie sytuacji zawodowej pielęgniarek i położnych w Polsce, wstrzymują ich emigrację zarobkową do Europy Zachodniej i krajów skandynawskich oraz zachęcą młodych ludzi do podejmowania nauki w tym zawodzie.
Rada zarekomendowała rządzącym konkretne rozwiązania, które mogą doprowadzić do poprawy opieki pielęgniarskiej. Najważniejszym z nich jest ustanowienie zawodów pielęgniarki i położnej zawodami zamawianymi. Kolejnym z kolei - umieszczenie minimalnych norm zatrudnienia pielęgniarek i położnych w tzw. koszyku świadczeń gwarantowanych. Obecnie w ten sposób określana jest liczba etatów w zakresie oddziałów intensywnej opieki medycznej oraz neonatologii.

Od sierpnia 2014 1072273