BIURO REGIONU: Załatwiamy sprawy telefonicznie lub mailowo Więcej informacji

2020 04 09 puzp lubliniec

Starosta lubliniecki Joachim Smyła oraz przewodniczący Zarządu Regionu Częstochowskiego NSZZ "Solidarność" Jacek Strączyński i jego zastępca Stanisław Kołodziejczyk podpisali aneks do ponadzakładowego układu zbiorowego pracy dla pracowników domów pomocy społecznej podległych Starostwu Powiatowemu, przedłużający jego obowiązywanie o kolejne 4 lata.

Podpisany aneks nie zawiera zmian w treści układu. Układ, gwarantujący pracownikom DPS "Dom Kombatanta" i DPS "Zameczek" co najmniej obecne warunki pracy i płacy, będzie obowiązywał do 1 kwietnia 2024 r., po czym może być kolejny raz przedłużony.
NSZZ "Solidarność", jako jedyny reprezentatywny związek zawodowy działający w tej branży w powiecie, wynegocjował to porozumienie ze Starostwem Powiatowym, zarejestrowane w marcu 2014 r. w ówczesnym Ministerstwie Pracy i Płacy. Szczególnie istotne jest to, iż w sytuacji, gdy układ zbiorowy pracy zawiera w swej treści np. zapisy Kodeksu pracy lub innych ustaw, które następnie utracą moc prawną lub zostaną zmienione przez ustawodawcę na mniej korzystne dla pracowników, przepisy układu nadal będą obowiązywać.

images/2020/2020-05-05-porozumienie-z-prezydentem-duda-fot-marcin-zeglinski.jpg

Więcej informacji: KLIKNIJ.Tekst pochodzi ze witryny internetowej Regionu Częstochowskiego NSZZ „Solidarność” (www.solidarnoscczestochowa.pl)

porozumienie z pzu i pekao