2020 07 02 pielgrzymka nauczycieli

Tegoroczna 83. Pielgrzymka Nauczycieli i Wychowawców miała charakter głównie duchowy, na Jasną Górę przyjechały jedynie delegacje nauczycieli, przedstawiciele kuratoriów oświaty oraz minister edukacji narodowej Dariusz Piontkowski.

Głównej Mszy św. (transmitowanej przez Telewizję Trwam) w Kaplicy Matki Bożej, w czwartek 2 lipca 2020 r., przewodniczył bp Piotr Turzyński, delegat Episkopatu Polski ds. Duszpasterstwa Nauczycieli. Hasłem tegorocznej pielgrzymki były słowa: "Świadkowie Prawdy", nawiązujące do stulecia urodzin św. Jana Pawła II i oczekiwania na beatyfikację kard. Stefana Wyszyńskiego. "Chciałbym podziękować nauczycielom za tę ogromną pracę, którą włożyli w przygotowanie się do kształcenia na odległość - powiedział w rozmowie z Biurem Prasowym Jasnej Góry minister Dariusz Piontkowski - Podziękować za to, że mimo trudnych warunków, tylko możliwości technicznych, utrzymali kontakt z uczniami, że przekazali im wiedzę, umiejętności, że nie zostawili ich samych, że stanęli na wysokości zadania (...). Myślę, ze wszyscy i nauczyciele, uczniowie i rodzice chcieliby, aby była możliwość powrotu do tradycyjnych, stacjonarnych zajęć w szkołach. Będziemy chcieli do tego doprowadzić. Jeżeli epidemia nie będzie wzrastała, będzie na podobnym poziomie, bądź mniejszym niż w tej chwili, to wrócimy do stacjonarnych zajęć od września przyszłego roku szkolnego".
Region Częstochowski NSZZ "Solidarność" na pielgrzymce reprezentowała przewodnicząca Sekcji Oświaty i Wychowania, zastępczyni przewodniczącego Zarządu Regionu Dorota Kaczmarek. Po modlitwie w sanktuarium jasnogórskim minister wraz z posłanką Lidią Burzyńską oraz posłami Szymonem Giżyńskim i Mariuszem Trepką zachęcali częstochowian do oddania głosu w drugiej turze wyborów prezydenckich na Andrzeja Dudę.
Zdjęcia z Kaplicy Matki Bożej: Jarosław Bernat.

Od sierpnia 2014 1073418