ksoiw 2015 11 20

Rada Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ "Solidarność" pozytywnie ocenia - czytamy w stanowisku RKSOiW w odniesieniu do expose Prezesa Rady Ministrów w części dotyczącej oświaty - zapowiedź likwidacji tzw. godzin karcianych, wzmocnienia pozycji nauczyciela, odbiurokratyzowania szkoły.
Rada podziela ogromny niepokój i rozumie sprzeciw nauczycieli i pracowników gimnazjów wywołany zapowiedzią likwidacji tego typu szkoły. Oczekujemy, że decyzja zmiany w ustroju szkolnym będzie wypracowana w drodze rzeczywistego dialogu społecznego, po dogłębnej analizie podstawy programowej oraz skutków planowanych zmian. Krajowa Sekcja nie wyrazi zgody na działania, w wyniku których nastąpiłaby utrata pracy przez nauczycieli, pracowników administracji i obsługi szkół i placówek oświatowych.
Rada deklaruje gotowość szybkiego spotkania z Ministrem Edukacji Narodowej w celu przedstawienia obszarów wymagających bezwzględnego uporządkowania i poprawienia warunków oraz jakości pracy szkół.
Na zdjęciu i filmie: spotkanie Rady KSOiW z minister Anną Zalewską.

Od sierpnia 2014 1069543