ksoiw 150brMiędzyregionalna Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność" w Gdańsku informuje, że w Pomorskim Urzędzie Wojewódzkim została odsłonięta tablica upamiętniająca strajk pracowników oświaty, służby zdrowia i kultury. To wydarzenie, 10 dni strajku, miało wymiar ogólnopolski. 17 listopada 1980 r. podpisano porozumienia z rządem kończące 10 dniowy strajk.
W strajku ludzi oświaty porozumienie z Ministerstwem Oświaty i Wychowania obejmowało 148 postulatów. Do najtrudniejszych do zaakceptowania przez ówczesne władze w trakcie strajku oraz w późniejszych negocjacjach, należały:

• Podwojenie udziału oświaty w podziale dochodu narodowego
• Weryfikacja programów i podręczników do nauczania historii i literatury
• Zapewnienie większej autonomii nauczycielowi, radom pedagogicznym, szkole
• Zmniejszenie obowiązkowego wymiaru godzin - nowelizacja Karty Praw i Obowiązków Nauczyciela z 1972 roku (ustawę Karta nauczyciela uchwalono 26 stycznia 1982 r.)
• Zagwarantowanie, by średnie wynagrodzenie nauczycieli nie było niższe od średniego wynagrodzenia pracowników inżynieryjno-technicznych zatrudnionych w pozostałych działach gospodarki narodowej.
Część postulatów - szczególnie dotyczących wprowadzenia SYSTEMOWYCH zasad określania corocznych nakładów na oświatę, poziomu płac nauczycieli - to wciąż aktualne zadania.
Trzy strajkujące grupy zawodowe: służba zdrowia, oświata i kultura ustaliły wspólny plan działania. Porozumienie służby zdrowia z komisją rządową podpisano rano 17 listopada 1980 r. Niemal w tym samym czasie - dwa kolejne - z kulturą i z nauczycielami.
Na odsłoniętej tablicy widnieje napis: „Pamięci organizatorów i uczestników strajku środowisk oświaty, służby zdrowia i kultury w Urzędzie Wojewódzkim w Gdańsku w dniach 7-17 listopada 1980 roku, którzy solidarnie wywalczyli podpisanie porozumień z rządem okupione licznymi represjami w okresie stanu wojennego” i słowa Jana Pawła II: „Solidarność nie może zaniedbać troski o tę historię tak bliską, a równocześnie już odległą”. Zdjęcia z uroczystości: LINK>. Filmy z uroczystości oraz konferencji: LINK>.

Od sierpnia 2014 1071895