2020 11 05 trzydziestolecie wom

5 listopada 2020 r. Regionalny Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli "WOM" w Częstochowie świętował trzydziestolecie działalności. W uroczystości udział wzięła przewodnicząca Regionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania Dorota Kaczmarek. Placówka jest objęta działaniem NSZZ "Solidarność".

W gronie zaproszonych gości była wicemarszałek województwa śląskiego Beata Białowąs (na górnym zdjęciu), a samą uroczystość prowadził Artur Dąbrowski oraz dyrektor "WOM" Elżbieta Doroszuk (zdjęcie czwarte w galerii poniżej). W trybie wideokonferencji łączyła się europosłanka Jadwiga Wiśniewska (zdjęcie pierwsze w galerii), przez wiele lat pracująca w zawodzie nauczycielskim. Mini koncert na skrzypcach odegrała Olga Arkabuz (zdjęcie drugie), uczennica klasy III Zespołu Szkół Artystycznych i Akademickich ALA, córka członkini Związku. W żartobliwym tonie utrzymany był natomiast występ chórku (zdjęcie trzecie), ad hoc złożonego z pracowników "WOM" (zaśpiewali m.in. "Trzydzieści lat minęło" na melodię z "Czterdziestolatka").
Częstochowska oświatowa "Solidarność" życzy pracownikom oraz dyrekcji Ośrodka wielu dalszych sukcesów we wspieraniu nauczycieli w rozwoju zawodowym.

Regionalny Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli "WOM" w Częstochowie jest placówką doskonalenia zawodowego nauczycieli i kadry kierowniczej, działającą w województwie śląskim, a w szczególności na terenie miasta Częstochowy oraz powiatów: częstochowskiego, kłobuckiego, lublinieckiego i myszkowskiego. Placówka zapewnia nauczycielom aktualizację wiedzy zawodowej, podnoszenie kwalifikacji oraz nabywanie nowych umiejętności związanych z kreowaniem nowoczesnej edukacji. RODN "WOM" powstał w 1989 roku w wyniku przekształcenia istniejącego uprzednio częstochowskiego oddziału Instytutu Doskonalenia Nauczycieli. Od 1999 roku placówka funkcjonuje w nowym, przestronnym budynku przy al. Jana Pawła II 126/130. W strukturze "WOM"-u znajduje się również Publiczna Biblioteka Pedagogiczna, z której korzystać mogą zarówno nauczyciele, jak i studenci oraz uczniowie szkół średnich.

Od sierpnia 2014 1070722