BIURO REGIONU: Załatwiamy sprawy telefonicznie lub mailowo Więcej informacji

Związkowcy z NSZZ "Solidarność" z okazji święta nauczycieli i pracowników oświaty przypominają partii rządzącej o jej zobowiązaniach, w tym o podwyżce płac. Zapowiadają, że nie przystąpią do strajku włoskiego od 15 października, bo liczą na dialog z rządem - mówiła 14 października 2019 r. w Radiu Gdańsk rzecznik prasowy KSOiW Olga Zielińska.

Katarzyna Moritz (Radio Gdańsk): Mamy święto Edukacji Narodowej, jak związkowcy z "Solidarności" do niego podchodzą, z radością?
Olga Zielińska (rzecznik prasowy Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania): - 13 października mieliśmy wybory parlamentarne, stąd gratulujemy PiS osiągnięcia tak dobrego wyniku, ale przypominamy, że "S" 7 kwietnia podpisała porozumienie, które zawiera właściwie większość naszych postulatów. Jeden z tych najważniejszych nie został niestety zrealizowany. On dotyczy zmiany systemu wynagradzania nauczycieli, stąd oczekujemy od nowego rządu i nowego ministra edukacji, że zachowana zostanie polityka ciągłości i nowy rząd wywiąże się ze zobowiązań, które złożył poprzedni rząd wobec nauczycieli.
Część nauczycieli zapowiedziała od 15 października rozpoczęcie strajku włoskiego. Czy "Solidarność" go popiera?
- Nasz związek nie przyłącza się do strajku włoskiego. Od początku mówiliśmy, że drogą do uzyskania naszych celów są negocjacje i rozmowy. Taką drogę przyjęliśmy i chcemy z nowym rządem też prowadzić negocjacje i rozmowy (...).
Cała rozmowa na witrynie Radia Gdańsk: link.

images/2020/2020-05-05-porozumienie-z-prezydentem-duda-fot-marcin-zeglinski.jpg

Więcej informacji: KLIKNIJ.Tekst pochodzi ze witryny internetowej Regionu Częstochowskiego NSZZ „Solidarność” (www.solidarnoscczestochowa.pl)

porozumienie z pzu i pekao