ksoiw informuje 150Na nadzwyczajnym posiedzeniu 15 stycznia 2019 r. Rada Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ Solidarność" powołała Komitet Protestacyjno-Strajkowy.
Członkowie Rady KSOiW NSZZ "Solidarność" spotkali się 15 stycznia z przewodniczącym Komisji Krajowej NSZZ "S" Piotrem Dudą w siedzibie "S" w Warszawie. Lider naszego Związku poinformował zebranych o decyzji konwentu przewodniczących zarządów regionów oraz sekretariatów branżowych o przekształceniu NSZZ "Solidarność" w sztab protestacyjno-strajkowy. Przedstawił również powody tej decyzji, tj. niezadowalające efekty negocjacji "Solidarności" z rządem.

Po spotkaniu z przewodniczącym Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność" Piotrem Dudą odbyło się posiedzenie Rady KSOiW NSZZ "S", podczas której zdecydowano o powołaniu Komitetu Protestacyjno-Strajkowego. W jego skład weszli członkowie Prezydium KSOiW, przewodniczący sekcji regionalnych oraz delegaci WZD KSOiW, którzy są członkami Komisji Krajowej i jednocześnie reprezentują struktury oświatowe.
Nadzwyczajna Rada KSOiW podtrzymała swoją decyzję dotyczącą postulatów płacowych: "Solidarność" pracowników oświaty domaga się 15 proc. podwyżki płac od stycznia 2019 r. oraz zmiany systemu wynagradzania, który miałby być powiązany ze średnią wynagrodzeń w gospodarce narodowej.
Członkowie Rady zdecydowali również, że Komitet Protestacyjno-Strajkowy spotka się 21 stycznia w siedzibie "Solidarności" w Warszawie w celu omówienia strategii działań.
Olga Zielińska, rzecznik prasowy KSOiW NSZZ "Solidarność"

Od sierpnia 2014 1069415