Rada Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania podjęła uchwałę w sprawie działań dotyczących systemu wynagrodzeń nauczycieli. Podczas posiedzenia Rady wiele uwagi poświęcono projektom rozporządzeń dotyczących arkuszy organizacyjnych, koncepcji doskonalenia nauczycieli oraz projektu minimalnych stawek wynagrodzenia zasadniczego na rok 2018.
Rada Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania wiele uwagi poświeciła dyskusji nad dalszymi działaniami w sprawie wynagrodzeń nauczycieli w roku 2018 oraz kolejnych latach, a także koncepcji jednolitego systemu wynagrodzeń uzależnionego od średniego wynagrodzenia w gospodarce narodowej. Zdaniem części członków Rady decyzje w sprawie nowego systemu wynagrodzeń powinny zapaść na Walnym Zebraniu Delegatów w maju 2018 r. Po dyskusji przegłosowano uchwałę o podjęcie działań przez struktury regionalne naszego Związku poprzez wystąpienie do wojewódzkich rad dialogu społecznego o podjęcie prac nad zmianą systemu wynagradzania nauczycieli.

Członkowie Prezydium KSOiW podczas posiedzenia Zespołu do spraw statusu nauczyciela zgłosili konieczność zmiany formuły pracy tego Zespołu. Solidarność proponuje formułą uzgodnieniową. Postulat ten powinien być podjęty w rozmowach dwustronnych.
Rada Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania wyraziła negatywną opinię odnośnie proponowanych obecnie minimalnych stawek wynagrodzenia zasadniczego na rok 2018 przedstawionych przez Ministerstwo Edukacji Narodowej. Opinia KSOiW zostanie przygotowana po przesłaniu uwag przez struktury zrzeszone w KSOiW.
Członkowie Rady KSOiW podczas dyskusji zgłosili wiele uwag oraz nieprawidłowości związanych ze stosowaniem przepisów w zakresie opiniowania arkuszy organizacyjnych. Podkreślono brak mocy sprawczej kuratorów oświaty. Przewodniczący R. Proksa zaapelował o pilne przesłanie dodatkowych uwag do projektu rozporządzenia.
Członkowie Rady KSOiW wyrazili zastrzeżenia do koncepcji doskonalenia nauczycieli zaprezentowanej przez MEN. Zastrzeżenia budzi obowiązek doskonalenia przez nauczycieli. Dotychczasowy system doskonalenia nauczycieli przyczynił się do powstania firm szkoleniowych nie gwarantujących wysokiej jakości szkoleń. Członkowie Rady obawiają się, że narzucenie obowiązkowych szkoleń spowoduje tylko dodatkowe koszty dla nauczycieli.
Przewodniczący R. Proksa przekazał informację o podejmowanych działaniach, m.in. dotyczących art. 42 ust. 2, konkursów na dyrektora - udział przedstawicieli związków zawodowych, zapłaty za godziny ponadwymiarowe, np. za czas wycieczek szkolnych, opiniowania arkuszy organizacyjnych przez związki zawodowe, standaryzacji, np. wyposażenia stanowiska pracy czy uzależnienie wymiaru etatu bibliotekarza od liczby uczniów.
Rada KSOiW przyjęła budżet za 2017 rok oraz plan budżetu na rok 2018. Przewodniczący Rady KSOiW przekazał informacje w sprawach wyborczych na nową kadencję Związku w latach 2018-2022. Ponadto członkowie Rady zgłosili problemy związane z funkcjonowaniem komisji dyscyplinarnych, stosowaniem nowych przepisów o urlopach dla kadry kierowniczej, np. w szkołach artystycznych czy centrach kształcenia praktycznego, oraz uwagi do projektu zmian w Kodeksie pracy.
Rydzyna, 16.02.2018 r.

Jolanta Kornel, sekretarz KSOiW NSZZ "Solidarność"

Od sierpnia 2014 1069659