Do 15 lipca złożenie obowiązkowej ankiety informacyjnej Więcej informacji

Parlament kończącej sie kadencji uchwalił rządową nowelizację ustawy o zakładowym funduszu świadczeń socjalnych, ustalającą podstawę wskaźnika naliczania funduszu według przeciętnego wynagrodzenia z drugiej połowy 2014 r., które wynosi 3389,90 zł.
To korzystniejsze od pierwotnej propozycji rządu, który za podstawę wskazywał wynagrodzenie z pierwszej połowy 2014 r. To efekt negocjacji "Solidarności" z rządem i choć oczekiwany był większy wzrost, nowelizację należy traktować jako umiarkowany sukces Związku.

Zgodnie z ustawą wskaźnik naliczania zakładowego funduszu socjalnego określa się w odniesieniu do przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce narodowej. Powinien być corocznie waloryzowany, jednak przez 8 lat był zamrożony na poziomie 2012 r. "Solidarność" zdecydowanie zabiega o jak najszybsze nadrobienie zaległości. Postulat ten umieściła jako jeden z głównych w ramach tzw. "Piątki Solidarności".
Fundusz tworzony jest obowiązkowo w zakładach pracy zatrudniających powyżej 50 pracowników (poniżej 50 tworzony jest na zasadzie dobrowolności). Powstaje przez obowiązkowy odpis wyliczany od 1 sierpnia 2019 roku zgodnie ze wspomnianym powyżej wskaźnikiem.

images/2020/2020-05-05-porozumienie-z-prezydentem-duda-fot-marcin-zeglinski.jpg

Więcej informacji: KLIKNIJ.Tekst pochodzi ze witryny internetowej Regionu Częstochowskiego NSZZ „Solidarność” (www.solidarnoscczestochowa.pl)