NOWE ELEKTRONICZNE LEGITYMACJE DLA ZWIĄZKOWCÓW Więcej informacji

2018 04 13 wybory w rsoz

Przewodniczącą Rady Sekcji na kadencję 2018-2022 została wybrana ponownie Barbara Czekaj, która również będzie reprezentować Sekcję na Walnym Zebraniu Krajowej Sekcji Służby Zdrowia NSZZ "Solidarność". Serdecznie gratulujemy!

Najniższe wynagrodzenia w ochronie zdrowia mają pracownicy z 30-letnim doświadczeniem. Młodzi za 1700 zł netto nie przyjdą do pracy" - mówiła na posiedzeniu Rady Dialogu Społecznego szefowa Sekretariatu Zdrowia NSZZ "Solidarność" Maria Ochman.
Maria Ochman uprzedzała, że jedynym sposobem powstrzymanie niepokojów społecznych jest przyjęcie ustawy uwzględniającej wynegocjowane podwyżki dla pracowników ochrony zdrowia i wskazanie dalszych kroków. Jak zaznaczyła, pracownicy ochrony zdrowia to najbardziej wrażliwa społecznie grupa zawodowa i nie ma już czasu na odwlekanie nowelizacji ustawy o minimalnym wynagrodzeniu dla jej przedstawicieli. Po przyjęciu ustawy można będzie zastanawiać się, dyskutować o dalszych krokach. Ale musi być pewność, że one nastąpią.

W kampanii wyborczej strony PiS padały liczne deklaracje na temat reformy ochrony zdrowia, ale z tych zapewnień niewiele zostało. Dlatego trudno dziś założyć wiarygodność dialogu z rządem w tej sprawie - mówiła na Posiedzeniu Plenarnym Rady Dialogu Społecznego przewodnicząca Sekretariatu Zdrowia NSZZ "Solidarność" Maria Ochman.
W posiedzeniu RDS 30 października w Pałacu Prezydenckim uczestniczyli m.in. Prezydent RP Andrzej Duda oraz premier Beata Szydło. Była to inauguracja trzeciego roku funkcjonowania dialogu pod rządami nowej ustawy i przejęcie przewodnictwa w Radzie przez stronę rządową reprezentowaną przez minister rodziny, pracy i polityki społecznej Elżbietę Rafalską.

Po posiedzeniu Rady Dialogu Społecznego w dniu 11 października br., w związku z sytuacją w służbie zdrowia, NSZZ "Solidarność niezmiennie i po raz kolejny zwraca uwagę na konieczność systemowego zwiększenia nakładów na ochronę zdrowia w Polsce, tak by zapewnić powszechny dostęp pacjentów do opieki zdrowotnej. Związek podkreśla również, że fundamentem budowy sprawnego i przejrzystego systemu ochrony zdrowia w Polsce musi być kontrola wydatkowania środków.
NSZZ "Solidarność" podtrzymuje wyrażane wcześniej stanowisko, że pilnej nowelizacji wymaga ustawa z dnia 8 czerwca 2017 r. o sposobie ustalania najniższego wynagrodzenia zasadniczego pracowników wykonujących tak zawody medyczne jak również zawody niemedyczne. Zmiana ustawy musi objąć wszystkie grupy zawodowe w systemie ochrony zdrowia i musi zapewnić sprawiedliwy wzrost wynagrodzeń. Tylko taka nowelizacja, przy respektowaniu zasad dialogu społecznego pomiędzy stroną rządową i stroną społeczną Rady Dialogu Społecznego, pozwoli zachować pokój społeczny wśród pracowników tego sektora.
Ponadto, Związek apeluje o podnoszenie wynagrodzeń w sposób solidarny. W związku z tym po raz kolejny postulujemy podniesienie wynagrodzeń w państwowej sferze budżetowej o co najmniej 11,2%.
Gdańsk, dnia 13 października 2017 r.

Piotr Duda, Przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność"
Maria Ochman, Przewodnicząca Sekretariatu Ochrony Zdrowia NSZZ "Solidarność"