2022 11 14 v forum kobiet

W dniach 19-21 października 2022 roku w Warszawie w auli Ministerstwa Rozwoju i Technologii odbyło się kolejne Forum Kobiet Solidarności pod tytułem „Odważne i Niepokorne Kobiety dla Niepodległej”. Częstochowską Regionalną Sekcję Kobiet reprezentowało 11 osób.

Obchody V Forum rozpoczęłyśmy uroczystą Mszą św. w kościele pw. św. Stanisława Kostki i złożeniem kwiatów przy grobie patrona „Solidarności” ks. Jerzego Popiełuszki, zakończyłyśmy zwiedzaniem miejsc związanych z historią bohaterów walczących o niepodległość Polski – Pawiak, X Pawilon Cytadeli, miejsce stracenia Romualda Traugutta.
Tematem przewodnim konferencji problemowej Forum była rola polskich kobiet w zdobywaniu i utrzymywaniu wolności i niepodległości oraz ich pozycja we współczesnym życiu społecznym. Spotkanie odbyło się w rocznicę powstania Krajowej Sekcji Kobiet NSZZ „Solidarność”, założonej dla obrony praw pracowniczych kobiet. Wydarzenie Patronatem Honorowym objęła Minister Rodziny i Polityki Społecznej. W panelu poświęconym bohaterkom opozycji lat 80-tych wzięła udział przedstawicielka naszego Regionu Anna Rakocz.
Minister Marlena Maląg podkreśliła wkład kobiet, zrzeszonych w Krajowej Sekcji Kobiet NSZZ „Solidarność”, w zmiany społeczne, jakie zaszły w Polsce. Zwróciła uwagę, że współczesne Polki są dobrze wykształcone i aktywne zawodowo, podejmują coraz to nowe profesje.
Odznaczenia honorowe
Podczas Forum minister Marlena Maląg i wiceminister Anna Schmidt wręczyły odznaki honorowe „Primus in Agendo” oraz „Meritis pro Familia”. Z naszego Regionu odznaczono trzy koleżanki. Jesteśmy z tego dumne, ponieważ odznaczenia mają wagę państwową.
Podczas otwartego posiedzenia Rady Krajowej Sekcji Kobiet miałyśmy okazję poznać problemy kobiet związkowców z całej Polski, zrzeszonych w różnych branżach - statystycznej, nauczycielskiej, więziennictwa, marynarskiej, opieki społecznej i zdrowotnej. Wypracowałyśmy wspólnie stanowisko wzywające do dalszej współpracy i wzajemnego wsparcia.
Opracowała R. Koper

Od sierpnia 2014 1071879