2017 05 17 test konkursowy

17 maja w auli Regionu Częstochowskiego odbył się finałowy etap konkursu Powiatowego Konkursu Wiedzy o Najnowszej Historii Polski - Od narodzin ,,Solidarności" do współczesności. Polska w latach 1980-2017 pod patronatem Prezydenta Miasta Częstochowy oraz Przewodniczącego Zarządu Regionu Częstochowskiego NSZZ "Solidarność".

Przed tygodniem część uczestników wzięła udział w warsztatach historycznych prowadzonych przez Zbigniewa Bonarskiego w Klubie Solidarności.

Komisja konkursowa w składzie: Dorota Kawka (przewodnicząca), Dorota Kaczmarek, Krzysztof Łudzik, Krzysztof Świerczyński oraz Magdalena Witkowska (członkowie) rozstrzygnęła etapy finałowe konkursu. W kategorii szkół ponadgimnazjalnych uczniowie 9 szkół, reprezentujących powiat grodzki Miasto Częstochowa, rozwiązywali test wiedzy poświęcony najnowszej historii Polski (1980-2017). Po sprawdzeniu testów dokonano następujących rozstrzygnięć:
I miejsce - Przemysław Jeż (52 pkt.), Zespół Szkół Samochodowo-Budowlanych; I miejsce - Aleksander Pirecki (52 pkt.), IV Liceum Ogólnokształcące im. H. Sienkiewicza; III miejsc - Filip Godlewski (50 pkt.), IX Liceum Ogólnokształcące im. C.K. Norwida; Wyróżnienie - Adam Orzechowski (49 pkt.), IX Liceum Ogólnokształcące im. C.K. Norwida.
W kategorii szkół gimnazjalnych uczniowie przygotowywali prezentacje na temat ,,Moja rodzina, moje miasto w wirach historii - okruchy wspomnień". Po obejrzeniu przygotowanych prac komisja dokonała następujących rozstrzygnięć: I miejsce - nie przyznano; II miejsce - Leon Braszczyński, Gimnazjum nr 12 im. Jana Matejki, nauczyciel/opiekun - Magdalena Zarzycka; III miejsce - Agnieszka Prudło, Gimnazjum nr 12 im. Jana Matejki, nauczyciel/opiekun Magdalena Zarzycka.
Serdecznie gratulujemy nagrodzonym uczniom oraz wszystkim uczestnikom konkursu.

Od sierpnia 2014 1069598