panstwowa inspekcja sanitarna logo 600Bezpieczeństwem żywności trafiającej na nasze stoły już niebawem mogą zajmować się weterynarze. Tak będzie, jeśli wejdą w życie ustawy przygotowywane przez resort rolnictwa. Nie wiadomo też, jaka przyszłość czeka pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej - ostrzegają związkowcy z NSZZ "Solidarność".
W lutym 2017 r. ukazały się nowe wersje projektów ustaw o Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności (PIBŻ), których wnioskodawcą jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Planowane zabranie zadań żywnościowych z Państwowej Inspekcji Sanitarnej spowoduje zniszczenie inspekcji sanitarnej, która ma ponad 60-letnią tradycję i oczywiście pozbawi pracy część pracowników, a nadzór nad bezpieczeństwem żywności będzie zagrożony.

Nie wyobrażam sobie, by jedna tak duża inspekcja (Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności), która ma skupić inspekcje podległe Ministrowi Rolnictwa, a zatem głównie inspekcja rolna, była w stanie ocenić wpływ danych czynników zawartych w produktach żywnościowych na zdrowie ludzi. W tej dziedzinie naszym zdrowiem zajmują się lekarze medycyny i minister zdrowia, oni oceniają i określają normy żywnościowe.
PIBŻ będzie się również zajmowała nadzorem nad żywnością specjalnego przeznaczenia, tzn. żywnością dla niemowląt i dzieci. Zawarto również zapisy o nadzorze nad wodą butelkowaną i mineralną, co to ma wspólnego z produkcją rolną? Oceną, czy nasza żywność jest bezpieczna i zdrowa prowadzić będą lekarze weterynarii, wiodąca grupa zawodowa według zapisów w projektach. Z pracowników "Sanepidu" będzie się wybierać tych, którzy "przydadzą się" do pracy w nowej inspekcji. Jedna z pracownic Państwowej Inspekcji Sanitarnej powiedziała: "Dziecko i piesek w jednej poczekalni" - może to pozwoli na zmniejszenie kolejek do lekarzy w przychodniach?
Państwowa Inspekcja Sanitarna jest właściwa do zapewnienia niezależnego i obiektywnego nadzoru nad produkcją i obrotem żywnością w szerokim tego słowa znaczeniu, a nie Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi reprezentujące interesy rolników i producentów rolno-spożywczych. PIS wobec braku konfliktu interesów gwarantuje poprawne, obiektywne wykonywanie zadań - nie pozostaje na żadnym etapie w konflikcie interesów, nie musi wybierać między wielkością rynku rolnego i sprzedaży a bezpieczeństwem żywności i żywienia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi nadal ignoruje opinie strony społecznej i wbrew licznym negatywnym stanowiskom wyrażanych m.in. przez Ministra Zdrowia, w tym uprzednio przez ministra Zbigniewa Religę, a także zawartych w decyzji Prezydium Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność" oraz Trójstronnego Zespołu do Spraw Ochrony Zdrowia dąży do zmniejszania uprawnień Ministra Zdrowia w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia.
Sekcja Krajowa Pracowników Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych NSZZ "Solidarność" podtrzymuje zgłoszone wcześniej uwagi dotyczące koncepcji powołania Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności i zgłasza sprzeciw wobec aktualnie wznowionych projektów przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Dorota Walczak,
Przewodnicząca Sekcji Krajowej Pracowników
Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych NSZZ "Solidarność"

Od sierpnia 2014 1070857