2017 02 21 posiedzenie zr

21 lutego odbyło się wyjazdowe posiedzenie Zarządu Regionu Częstochowskiego NSZZ "Solidarność" w siedzibie Zespołu Pieśni i Tańca "Śląsk" w Koszęcinie. Z rewizytą za ubiegłoroczną gościnę przybyli również na obrady do Koszęcina członkowie Zarządu Regionu Podbeskidzie z przewodniczącym Markiem Boguszem.

Posiedzenie Zarządu Regionu było poświęcone bieżącym i planowanym działaniom związkowym (informujemy o nich na bieżąco na niniejszej witrynie internetowej), zreferowanym przez członków Prezydium: przewodniczącego Jacka Strączyńskiego i jego zastępców Dorotę Kaczmarek i Stanisława Kołodziejczyka. Coraz bliższy wydaje się moment, w którym zostaną wprowadzone elektroniczne legitymacje związkowe; Stanisław Kołodziejczyk oraz pracownicy biura Regionu Anna Kubielska i Jarosław Bernat uczestniczyli 16 lutego w szkoleniu dotyczącym tego tematu.
Członkowie ZR przyjęli uchwałę o nieprzeprowadzaniu w tym roku Walnego Zebrania Delegatów Regionu; najbliższe Walne (w przyszłym roku) będzie więc zebraniem sprawozdawczo-wyborczym. Argumentem za nieprzeprowadzaniem WZD jest konieczność poniesienia kosztów organizacyjnych, ale ważniejsze w opinii członków ZR jest to, że Prezydium i Zarząd Regionu utrzymują bieżący kontakt z organizacjami zakładowymi, także w sposób sformalizowany poprzez regularnie organizowane i cieszące się dobrą frekwencją spotkania z Przewodniczącymi Organizacji Związkowych. Jednocześnie Zarząd Regionu upoważnił Prezydium do złożenia wniosku o organizację przez Region Częstochowski Krajowego Zjazdu Delegatów NSZZ "Solidarność" w 2018 r. Koszty organizacji Krajowego Zjazdu Delegatów pokrywane są z budżetu Komisji Krajowej.

2017 02 21 panorama koszecina

Po obradach członkowie ZR zwiedzili zabytkowy pałac w malowniczym parku, będący siedzibą Zespołu Pieśni i Tańca "Śląsk" (na zdjęciu powyżej panorama z wieży pałacowej) oraz spotkali się z przedstawicielami miejscowej Komisji Zakładowej z przewodniczącym Sławomirem Danielskim. Członkowie obu Zarządów Regionów mieli też okazję do wysłuchania dwuczęściowego występu artystek i artystów ze Śląska oraz zrobienia wspólnych fotografii.
Spakowane zdjęcia do pobrania: link.

Od sierpnia 2014 1069203