biedronka 2015 08 17 dsc 0354

"Działania na rzecz rozwoju Związku w częstochowskich Biedronkach odbyły się pomimo niezgodnej z wytycznymi Międzynarodowej Organizacji Pracy informacjami pracodawcy, rozpowszechnianymi za pomocą poczty wewnętrznej wśród kierowników sklepów, o tym, że mają oni przeciwdziałać nie tylko [konkurencyjnej - red.] działalności handlowej i reklamowej na terenie zakładu pracy, ale także uniemożliwiać propagowanie idei partii politycznych i... związków zawodowych.
W moim odczuciu narusza to konstytucyjne prawo do zrzeszania się, ustawę o związkach zawodowych i wytyczne MOP" - mówi Robert Jacyno, zastępca przewodniczącego Komisji Zakładowej w Jeronimo Martins Polska S.A. Biedronka (na zdjęciu z prawej, przewodniczący KZ Piotr Adamczak z lewej, w środku Jacek Strączyński, przewodniczący Zarządu Regionu).

"Wierzymy i mieliśmy na to liczne przykłady, że pracownicy i tak mają świadomość, że nikt nie może uniemożliwiać im otrzymywania informacji o związkach zawodowych w miejscu zatrudnienia, w czasie przerwy, jak i wstępowania w nasze szeregi. - kontynuuje Robert Jacyno - W związku z powyższym chciałbym podziękować pracownikom z Częstochowy, zarówno za ich świadomość obywatelską i społeczną odwagę oraz gotowość do spotkania i wstąpienia do związku zawodowego, pomimo wspomnianych informacji, wobec których Prezydium Komisji Zakładowej rozważy złożenie zawiadomienia do prokuratury, jak i MOP. Z naszej strony chcemy także serdecznie podziękować władzom Regionu Częstochowskiego NSZZ "Solidarność" za wsparcie okazane zarówno w pozyskaniu kontaktów, jak i organizacji spotkań z pracownikami, a także objęcia "ochronnym parasolem" nowych członków Związku".
Więcej o działaniach organizatorów związkowych w częstochowskich "Biedronkach" - tutaj.
Organizacja Związkowa w Jeronimo Martins Polska S.A. Biedronka jest organizacją związkową NSZZ "Solidarność" skupiającą pracowników z terenu całej Polski. Obecnie funkcjonuje 10 organizacji oddziałowych (Gdańsk, Elbląg, Koszalin, Poznań, Kielce, Radom, Warka, Bydgoszcz, Katowice, Koło), które skupiają około 1 500 pracowników. Celem organizacji jest obrona interesów pracowniczych. Witryna internetowa związkowców "Solidarności" w Biedronce i link do forum dyskusyjnego znajdują się tutaj.

Od sierpnia 2014 1069664