2023 02 07 rekolekcje duszpasterzy

Na Jasnej Górze w dniach 6-9 lutego 2023 r. odbyły się rekolekcje duszpasterzy Ludzi Pracy, w których uczestniczyło ponad trzydziestu księży, w tym kapelan Regionu Częstochowskiego NSZZ "Solidarność" ks. Ryszard Umański.

Co roku podczas rekolekcji odbywa się też spotkanie z przedstawicielami władz krajowych "Solidarności" i regionu, który jest organizatorem Pielgrzymki Ludzi Pracy na Jasną Górę w danym roku. W tym roku głównym organizatorem Pielgrzymki Ludzi Pracy na Jasną Górę, która odbędzie się pod hasłem: „Matko, pomóż nam zło dobrem zwyciężać”, jest Region Śląsko-Dąbrowski NSZZ „Solidarność”, reprezentowany na spotkaniu przez zastępcę przewodniczącego Piotra Nowaka (przypomnijmy, że współorganizatorem każdej Pielgrzymki jest Region Częstochowski, a krajowym koordynatorem pielgrzymek – kol. Jarosław Bernat z naszego Regionu, wcześniej przez wiele lat był nim kol. Zbigniew Bonarski). Zastępca przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Tadeusz Majchrowicz na spotkaniu, które prowadził ks. Krzysztof Hajdun, omówił najważniejsze wydarzenia z życia Związku w ostatnich latach. Tegorocznym kaznodzieją w czasie rekolekcji dla duszpasterzy i kapelanów „Solidarności” był wrocławski biskup pomocniczy Maciej Małyga, jeden z najmłodszych biskupów (ur. w 1979 r.) na świecie.
Zdjęcia: Jarosław Bernat.

Od sierpnia 2014 1069708