2022 10 28 na gobach

[AKTUALIZACJA] 31 października 2022 r. delegacja Prezydium ZR zawiozła kwiaty i znicze na grób pierwszego kapelana Regionu ks. Zenona Raczyńskiego na cmentarzu w Krzepicach oraz tragicznie zmarłych w wypadku samochodowym w drodze na posiedzenie Komisji Krajowej - Kazimierza Macińskiego (przewodniczącego ZR w latach 1990-91) i Sławomira Dobosza, a także związkowców Marka Pytla i Katarzyny Grohman na cmentarzu rakowskim.

Przeżywanie Wszystkich Świętych i Dnia Zadusznego to nie tylko obowiązek odwiedzenia miejsca spoczynku zmarłych, przyniesienia kwiatów, zapalenia zniczy, ale przede wszystkim oddanie szacunku i czci zmarłym - bliskim i dalszym - poprzez wspomnienie i modlitwę.

28 października 2022 r. delegacja Regionu Częstochowskiego NSZZ "Solidarność": zastępcy przewodniczącego ZR Dorota Kaczmarek i Stanisław Kołodziejczyk oraz kierownik Biura Regionu Jarosław Bernat złożyli wiązankę kwiatów i zapalili znicze na symbolicznym grobie patrona Związku ks. Jerzego Popiełuszki na Cmentarzu Kule.

W tym miejscu pamięci delegacja napotkała sporą grupę przedstawicieli najmłodszego pokolenia z jednego z częstochowskich przedszkoli. Dziękujemy nauczycielom za przekazywanie pamięci o narodowych bohaterach. W następnych dniach przedstawiciele Regionu odwiedzą inne związkowe groby, m.in. zmarłych przewodniczących ZR i pierwszego kapelana Regionu - ks. Zenona Raczyńskiego.

Od sierpnia 2014 1069681