2022 09 28 rocznica powstania regionu 1

W 42. rocznicę powstania Regionu Częstochowskiego NSZZ "Solidarność" Prezydium Zarządu Regionu - przewodniczący ZR Jacek Strączyński wraz z zastępcami Dorotą Kaczmarek i Stanisławem Kołodziejczykiem oraz przewodniczącą WIR Anną Rakocz - złożyło wiązankę kwiatów przed tablicą przy ul. Dąbrowskiego, upamiętniającą wspomniane wydarzenie.

W wieczornej Mszy św. w parafii pw. Najświętszej Maryi Panny Częstochowskiej wzięli udział związkowcy, poczty sztandarowe Regionu Częstochowskiego, Regionalnej Sekcji Emerytów i Rencistów oraz Stowarzyszenia Więzionych, Internowanych i Represjonowanych WIR.
28 września 1980 r. w prywatnym mieszkaniu przy ul. Dąbrowskiego 15 przedstawiciele komitetów założycielskich NSZZ "Solidarność" w częstochowskich zakładach pracy powołali do życia Regionalny Komitet Założycielski, pełniący rolę tymczasowego Zarządu Regionu. Na czele RKZ stanął śp. Zdzisław Bojarski z MPK.

Od sierpnia 2014 1069737