W pierwszej uroczystej części Zjazdu zostało odczytane przez dwóch delegatów obecnych na wszystkich (!) Krajowych Zjazdach Delegatów NSZZ “Solidarność, Tomasza Wójcika i Waldemara Bartosza, nowego „Posłania do pracowników Europy Wschodniej", zatytułowanego: „Nie zabijajcie i nie pozwalajcie zabijać!". Wszystkie dokumenty zjazdowe: LINK.

W drugim dniu obrad przez aklamację przyjęto apel KZD w sprawie uwolnienia liderów i członków Białoruskiego Kongresu Demokratycznych Związków Zawodowych (BKDP), którego wnioskodawcą był przewodniczący Komisji Krajowej Piotr Duda.
Podczas obrad przyjęto 25 uchwał, 3 apele i 2 stanowiska. Jedną z wprowadzonych zmian statutowych jest zmiana sposobu powoływania do życia wewnętrznej jednostki organizacyjnej związku - „organizacji podzakładowej". Po zmianie organizacja podzakładowa może powstać decyzją komisji zakładowej. Wprowadzono także możliwość podejmowania decyzji za pomocą „środków porozumiewania się na odległość" dla władzy stanowiącej, czyli zebrań delegatów i członków w organizacjach zakładowych i międzyzakładowych. Wprowadzono również zmiany do uchwał wcześniejszych Zjazdów dotyczących działalności finansowej Związku, m.in. w sprawie finansowania krajowych sekretariatów branżowych i Krajowego Sekretariatu Emerytów i Rencistów.
Nie wprowadzono za to dyskutowanych od dawna sądów koleżeńskich. Projekt procedowany na KZD zakładał wprowadzenie do statutu regionalnego sądu koleżeńskiego jako sądu pierwszej instancji funkcjonującego oraz ogólnokrajowego Krajowego Sądu Koleżeńskiego jako sądu odwoławczego od orzeczeń sądu pierwszej instancji. Podobny projekt był również procedowany podczas poprzedniego Zjazdu (w Częstochowie). Nie przeszedł, ponieważ kilku głosów brakowało do wymaganej przy zmianach w statucie kwalifikowanej większości głosów. Teraz przeciwnicy wprowadzenia władzy sądowniczej wskazywali, że takie rozwiązanie wprowadzone bez należytego przygotowania, wiedzy prawnej oraz wyznaczonych jasno zasad etyczno-moralnych nie jest właściwe. Ponadto, jak twierdzili, nie ma precyzyjnie określonego zakresu zachowań, za które związkowiec mógłby stanąć przed sądem koleżeńskim lub zostać pozbawiony członkostwa w NSZZ „Solidarność".
„Widocznie Związek nie jest jeszcze na takie rozwiązania gotowy” - skomentował w rozmowie z „TS" przewodniczący Prezydium tegorocznego Zjazdu Tadeusz Majchrowicz. Obecnie statut Solidarności pozwala podjąć decyzję o wykluczeniu członka ze Związku przez podstawową jednostkę organizacyjną, czyli komisję zakładową lub międzyzakładową. „Może gdyby koncepcja była przedstawiona całościowo - ze sposobem wyboru sędziów i szczegółowym zakresem ich obowiązków - ta zmiana statutu zostałaby przyjęta. Zdecydowaliśmy się jako Komisja Krajowa ponownie przedstawić ten projekt, bo na poprzednim Zjedzie cieszył się on znacznym poparciem. W Zakopanem jednak pomysł odrzucono i nie będziemy już do niego wracać” - podsumowuje Ewa Zydorek, sekretarz Komisji Krajowej.
Wśród przyjętych stanowisk było podjęcie również inicjatywy ws. nowelizacji ustawy o sporach zbiorowych oraz dotyczące sytuacji w spółce Wody Polskie. Przyjęto również apel dotyczący wynagrodzeń nauczycieli. Wszystkie dokumenty zjazdowe: LINK.
Za: Tygodnik Solidarność 23/2022

Od sierpnia 2014 1071312