2022 06 12 altrad fot region mazowsze

Organizacja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” w firmie Altrad Mostostal Sp. z o.o. oraz Zarząd Regionu Mazowsze proszą o poparcie działań strajkujących od 6 czerwca 2022 r. pracowników firmy Altrad Mostostal Siedlce. Wstrzymując produkcję pracownicy domagają się podwyżki w wysokości 4,20 zł brutto do stawki godzinowej w tym roku obrachunkowym oraz 3 zł w przyszłym.

Rozmowy z pracodawcą trwają od września ubiegłego roku, pracodawca proponuje 1 zł brutto do stawki godzinowej plus 1 zł w systemie EBITDA oraz jednorazowe wypłacenie kwoty 100 000 euro podzielonej na wszystkich pracowników, taka sama oferta została złożona na przyszły rok. Sumując te trzy czynniki, daje to ok. 2,60 zł brutto podwyżki do stawki godzinowej w jednym roku. Ta propozycja daleko odbiega od oczekiwań załogi, w związku z tym niemal wszyscy pracownicy przystąpili do bezterminowego strajku generalnego.
Załączamy wzór pisma, pisma należy kierować do: Prezes Zarządu Ulrich Lawory: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript. i Wiceprezes Zarządu Ralf Deitenberg: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript. oraz do wiadomości: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript., Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.. Wzór pisma: LINK.

Od sierpnia 2014 1068001