stop symbolice komunistycznej 1507 marca 2022 r. Prezydium Zarządu Regionu Częstochowskiego NSZZ "Solidarność" zwróciło się do Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego o pilne zainicjowanie zmian w porządku prawnym, które wykluczyłyby pozostawanie upamiętnień zbrodniczej ideologii komunistycznej i jej zbrojnego ramienia Armii Czerwonej w formie pomników, np. na cmentarzach.

"Konieczność usunięcia sowieckich symboli i treści stała się nadzwyczaj tragicznie aktualna w tych dniach, gdy następcy Lenina i Stalina, kierowani przez funkcjonariusza zbrodniczej organizacji KGB, dążą do zniszczenia państwa ukraińskiego i mordują niewinnych ludzi (...). Niech ta konieczna, i żywimy głęboką nadzieję, rychła nowelizacja ustawy stanie się także wyrazem solidarności z bohaterskim narodem Ukrainy, stawiającym opór wobec rosyjskiego najeźdźcy, który otwarcie nawiązuje do carskiego i sowieckiego imperializmu" - czytamy w piśmie.

2022 03 07 pismo do mkidn

Poniżej zdjęcia obelisku zwieńczonego gwiazdą oraz sierpem i młotem na częstochowskim cmentarzu Kule.

Od sierpnia 2014 1071881