2021 12 10 odznaczeni kwis

10 grudnia 2021 r. w Śląskim Urzędzie Wojewódzkim odbyła się uroczystość wręczenia Krzyży Wolności i Solidarności kolejnej grupie działaczy opozycji wobec dyktatury komunistycznej z lat 1956-1989, wśród nich trzem częstochowianom: Stanisławowi Cichoniowi, Krzysztofowi Garusowi i Józefowi Muskale.

Wśród odznaczonych 13 grudnia przez Prezydenta RP Medalem Stulecia Odzyskania Niepodległości znaleźli się natomiast długoletni działacze częstochowskiej „Solidarności”: przewodnicząca Stowarzyszenia WIR Anna Rakocz oraz Zbigniew Bonarski ze Stowarzyszenia SiN. Serdecznie gratulujemy!

Stanisław Józef Cichoń w latach 1971-1976 studiował fizykę na Uniwersytecie Wrocławskim. W tym okresie był aktywnym działaczem duszpasterstwa akademickiego oraz Ośrodka Wyższej Kultury Chrześcijańskiej OO. Jezuitów, m.in. organizując obozy i rajdy dla uczestników duszpasterstwa akademickiego. Po ukończeniu studiów został zatrudniony w Wyższej Szkole Pedagogicznej w Częstochowie w Zakładzie Fizyki Ciała Stałego. Ze względu na duże zaangażowanie w kręgach duszpasterskich oraz z powodu działań Służby Bezpieczeństwa uniemożliwiono Stanisławowi Cichoniowi awans z pracownika inżynieryjno-technicznego na stanowisko asystenta naukowo-dydaktycznego.
W dniach 13–14 grudnia 1981 r. był współorganizatorem akcji protestacyjnej na Jasnej Górze, będącej wyrazem protestu przeciwko ogłoszeniu stanu wojennego oraz internowaniu członków NSZZ „Solidarność”. Włączył się również w akcje organizowania pomocy osobom aresztowanym i ich rodzinom. W związku z podejrzeniem wydawania publikacji bezdebitowych został objęty kontrolą operacyjną ze strony SB w latach 1982-1983.
Krzysztof Garus był aktywnym działaczem NSZZ „Solidarność” przy Hucie im. Bolesława Bieruta w Częstochowie. W latach 1980-1989 działał w jawnych oraz podziemnych strukturach związkowych.
Po 13 grudnia 1981 r. zbierał składki, a także wypłacał świadczenia dla członków „Solidarności”, tym samym przejął część działalności związkowej po internowanych działaczach z Wydziału Walcowni. Poza tym zajmował się kolportażem nielegalnych wydawnictw, tj. „CDN”, „Solidarność Huty Bolesława Bieruta” oraz „Wytrwamy”. W 1984 r. uczestniczył w tajnie organizowanych spotkaniach działaczy częstochowskiego podziemia. Ponadto niejednokrotnie brał udział w manifestacjach rocznicowych organizowanych w Częstochowie, Katowicach, Włoszczowej oraz na warszawskim Żoliborzu przy grobie ks. Jerzego Popiełuszki.
Józef Muskała w latach 1986-1989 współpracował z podziemną strukturą Regionalnej Komisji Koordynacyjnej NSZZ „Solidarność”. W tym okresie pełnił funkcję łącznika pomiędzy „Wykrometem” a RKK. Ponadto kolportował wydawnictwa opozycyjne na terenie zakładu pracy.
W styczniu 1989 r. współtworzył jawną Tymczasową Komisję Zakładową NSZZ „Solidarność”. 18 kwietnia 1989 r. brał udział w odbudowaniu związkowych struktur regionalnych jako członek powstałego w tym dniu tymczasowego Regionalnego Komitetu Wykonawczego NSZZ „S”.
Opracowano na podstawie biogramów IPN Katowice

Od sierpnia 2014 1069716