rada dialogu spolecznego logo 460

19 października 2021 r. reprezentacje pracowników i pracodawców zespołu ds. polityki gospodarczej i rynku pracy Rady Dialogu Społecznego przyjęły wspólne stanowisko w sprawie uruchomienia przez Rząd RP programu pomocy oraz ochrony miejsc pracy i wynagrodzeń dla przedsiębiorców i pracowników przemysłu motoryzacyjnego w Polsce.

"Trudna sytuacja przemysłu spowodowana pandemią w 2020 roku uległa w bieżącym, 2021 roku, dalszemu pogorszeniu w ścisłym związku ze skutkami pandemii, przede wszystkim z powodu braku części i zakłóceń w łańcuchach dostaw, które w ostatnich miesiącach oznaczały przestoje, a w perspektywie kolejnych miesięcy brak możliwości wznowienia produkcji, co może oznaczać, bez wsparcia programem ochrony miejsc pracy, zagrożenie redukcją zatrudnienia (...) - czytamy w stanowisku - Dlatego partnerzy społeczni wnioskują o uruchomienie programu dla przemysłu motoryzacyjnego jeszcze IV kwartale 2021 roku. Warto podkreślić, że uchwałę nr 90 w sprawie wsparcia dla przemysłu motoryzacyjnego, Rada Dialogu Społecznego, podjęła na posiedzeniu 30 września 2020 roku, a od tego czasu sytuacja uległa dramatycznemu pogorszeniu.
Program powinien opierać się na rozwiązaniach zawartych w ustawie antycovidowej z marca i grudnia 2020 roku (...)".

Od sierpnia 2014 1071879