2021 06 04 pokolenie solidarnosci

Dla uczczenia 41. rocznicy powołania NSZZ "Solidarność" oraz upamiętnienia 40. rocznicy wprowadzenia stanu wojennego Instytut Literatury organizuje konkurs literacki "Pokolenie Solidarności".
Zgłoszenia przyjmowane będą w trzech kategoriach – opowiadanie, powieść i non-fiction – od 1 lipca 2021 roku. Łączna pula nagród w konkursie wynosi minimum 200 000 PLN. Partnerem konkursu jest Instytut Dziedzictwa Solidarności.

Prace nadsyłane na konkurs powinny być inspirowane historią, działalnością i spuścizną Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego "Solidarność". Do udziału w konkursie – poza kategoriami specjalnego przeznaczenia, dedykowanymi działaczom "Solidarności" – upoważniona jest każda pełnoletnia osoba, która w wyznaczonym czasie dokona poprawnego zgłoszenia za pomocą wiadomości mailowej wysłanej na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.:
• W kategorii OPOWIADANIE – do 30 września 2021 roku; pula nagród – 50 000 PLN
• W kategorii POWIEŚĆ – do 31 sierpnia 2022 roku; pula nagród – 100 000 PLN
• W kategorii NON-FICTION – pierwszy nabór do 30 września 2021 roku, drugi nabór do 31 sierpnia 2022 roku; pula nagród – 50 000 PLN.
W kategorii non-fiction wyszczególnione zostały następujące podkategorie:
• DZIENNIKI – przeznaczona dla działaczy "Solidarności" posiadających zapiski z czasów prowadzenia działalności związkowej lub innych osób należących do szeroko rozumianej opozycji lat 70. i 80
• WSPOMNIENIA – przeznaczona dla działaczy "Solidarności" (i szeroko rozumianej opozycji), a dotycząca wspomnień/pamiętników z okresu działalności związkowej (opozycyjnej) spisywanych z dzisiejszej perspektywy
• REPORTAŻ – przeznaczona dla wszystkich chętnych, którzy napiszą reportaż historyczny dotyczący opozycji demokratycznej w PRL
• BIOGRAFIA – przeznaczona dla wszystkich chętnych, którzy napiszą barwną sylwetkę działaczki/działacza związkowego lub opozycji demokratycznej.
Jak dokonać poprawnego zgłoszenia?
• Nabór otwieramy 1 lipca 2021 roku – wcześniejsze zgłoszenia nie zostaną zakwalifikowane do konkursu
• W temacie maila wpisz "Zgłoszenie na konkurs – KATEGORIA" oraz swoje imię i nazwisko. W miejsce słowa "KATEGORIA" podaj nazwę kategorii konkursowej, do której zgłaszasz swój udział: OPOWIADANIE, POWIEŚĆ lub NON-FICTION. Jeśli dokonujesz zgłoszenia w kategorii non-fiction, w treści maila podaj nazwę podkategorii
• W treści maila zamieść swoje imię i nazwisko oraz dane kontaktowe (adres e-mail, numer telefonu, adres zamieszkania), a także następującą formułę: "Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Instytut Literatury w celu udziału w konkursie literackim Pokolenie Solidarności, w tym na ewentualną publikację mojego nazwiska jako laureata ww. konkursu"
• Pracę konkursową w formacie .odt, .rtf, .doc lub .docx dodaj do maila jako załącznik. W nazwie pliku powinny znajdować się Twoje nazwisko oraz tytuł pracy (w formacie: Nazwisko, Imię, Tytuł)
• Pamiętaj o regulaminowych wytycznych dotyczących objętości zgłaszanego tekstu – w kategorii opowiadanie górna granica to 90 tys. znaków ze spacjami, a w kategorii powieść przyjmujemy teksty, których minimalna objętość to 180 tys. znaków ze spacjami; w kategorii non-fiction nie ma takich ograniczeń
• Wszystkie szczegóły są obszernie opisane w regulaminie konkursu dostępnym na stronie instytutliteratury.eu.
Jeśli masz wątpliwości – napisz na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..

2018 02 08 sebastian zdziechowiczTekst pochodzi ze witryny internetowej Regionu Częstochowskiego NSZZ „Solidarność” (www.solidarnoscczestochowa.pl)