BIURO REGIONU: Załatwiamy sprawy telefonicznie lub mailowo Więcej informacji

cit 8 460

Przypominamy organizacjom zakładowym, międzyzakładowym, podzakładowym o corocznym obowiązku złożenia w odpowiednim urzędzie skarbowym do końca marca formularza CIT-8 (deklaracja podatku dochodowego od osób prawnych). Organizacje mają również obowiązek złożenia sprawozdania finansowego.
Dokumenty składa się w postaci elektronicznej z tzw. podpisem kwalifikowanym. Prezydium Zarządu Regionu informuje, że – podobnie jak w poprzednich latach – istnieje możliwość rozliczenia za pośrednictwem Biura Rachunkowego Księgowej Regionu Anny Rakocz (dokumenty - najpóźniej do 15 marca br.). Informacje w Regionie, tel. 34 360 55 70.

Dochody związków zawodowych - w części przeznaczonej na cele statutowe – są wolne od podatku. Skutkiem tego zwolnienia jest obowiązek sporządzenia również informacji o odliczeniach od dochodu i od podatku oraz o dochodach wolnych i zwolnionych od podatku. Służy do tego formularz CIT-8/O będący załącznikiem do zeznania CIT-8, w którym należy wskazać wysokość zwolnionego dochodu.
Sprawozdanie finansowe składa się z: • bilansu, który powinien zawierać aktywa i pasywa na dzień zamknięcia ksiąg rachunkowych poprzedniego oraz bieżącego roku obrotowego; • rachunku zysków i strat, który obejmuje przychody i koszty oraz zyski i straty za poprzedni i bieżący rok obrotowy; • informacji dodatkowej, która powinna zawierać informacje i wyjaśnienia nie objęte bilansem i rachunkiem wyników, a niezbędne do oceny gospodarki finansowej jednostki. Bilans oraz rachunek należy zatwierdzić stosowną uchwałą władzy wykonawczej, tj. Komisji Zakładowej, Komisji Międzyzakładowej albo Komisji Podzakładowej.

2018 02 08 sebastian zdziechowiczTekst pochodzi ze witryny internetowej Regionu Częstochowskiego NSZZ „Solidarność” (www.solidarnoscczestochowa.pl)