Film Krzysztofa Kasprzaka i Jerzego Jońca "Zwykli ludzie, niezwykłe sprawy. Historia częstochowskiej Solidarności" otrzymał druga nagrodę na jubileuszowym XV Festiwalu Polonijnym "Losy Polaków 2020", który w tym roku ze względu na obostrzenia epidemiologiczne przeniósł się do internetu. Serdecznie gratulujemy!

Festiwal jest - informują zdobywcy nagrody - prezentacją dzieł multimedialnych z zakresu filmu, telewizji, radia i internetu. W tym roku wiodącymi tematami były 100. rocznica Bitwy Warszawskiej, 100. rocznica urodzin Jana Pawła II oraz 40. rocznica powstania NSZZ "Solidarność". Na festiwal twórcy filmowi zgłosili ponad 90 prac, w tym 81 filmów przedstawiających życie Polaków w 16 krajach.
Drugą nagrodę w kategorii upamiętnienia 40. rocznicy powstania "Solidarności" zdobył film "Zwykli ludzie, niezwykłe sprawy", którego premiera odbyła się w 2012 r. w OKF Iluzja z licznym udziałem weteranów częstochowskiej Solidarności.
Twórcy pierwszego ambitnego zamiaru pokazania na ekranie w ciągu niecałej godziny historii częstochowskiej "Solidarności" do czasów niemal współczesnych na potrzeby filmu przeprowadzili rozmowy z ponad 20 działaczami "Solidarności", m.in. Zdzisławem Bojarskim, Zbigniewem Kokotem, Zbigniewem Muchowiczem, Jerzym Jeziorowskim, Sylwestrem Bagińskim, Anną Rakocz. W filmie wypowiadają się także ks. Ireneusz Skubiś i ks. Marian Duda. Premierowy pokaz filmu nie obył się bez kontrowersji. W filmie nie zgodził się wystąpić Aleksander Przygodziński. "Nie chciałem wystąpić w jednym filmie z tymi kolegami, którzy nie poddali się lustracji" - mówił na premierze. Twórcy filmu przyznali, że odczuwają ten oczywisty mankament, ale nie mieli wyjścia: musieli uszanować decyzję śp. Aleksandra Przygodzińskiego.
Producentem filmu jest Studio Filmowe Kas Film (www.kasfilm.pl), autorzy scenariusza: Wojciech Rotarski i Krzysztof Kasprzak, reżyseria: Krzysztof Kasprzak i Jerzy Joniec, montaż: Robert Nawrot, muzyka: Janusz Yanina Iwański. Niewykorzystane w dokumencie fragmenty oraz relacje uczestników i świadków tamtych wydarzeń trafiły m.in. do Instytutu Pamięci Narodowej.

Od sierpnia 2014 1068335