2020 11 14 czterdziestolecie s w lublincu

[AKTUALIZACJA]: W sobotę 14 listopada 2020 r. odbyły się ograniczone - z powodu obostrzeń epidemicznych - obchody 40-lecia NSZZ "Solidarność" na Ziemi Lublinieckiej.

Grupa miejscowych działaczy z Marianem Cyroniem na czele w porozumieniu z Zarządem Regionu zaplanowała wystawę rocznicową w Miejskim Domu Kultury oraz panel-spotkanie wspomnieniowe. Z tych planów z powodu siły wyższej musiano zrezygnować. 11 listopada, w Święto Niepodległości, otwarto wystawę zdjęć założycieli i liderów NSZZ "Solidarność" na Ziemi Lublinieckiej w "Lubitece" (dolna galeria).
14 listopada odbyła się natomiast uroczysta Msza św. w kościele pw. św. Stanisława Kostki u Ojców Oblatów, a po Mszy św. złożenie kwiatów i zapalenie zniczy pod krzyżem przy Grocie NMP (wzorem patriotycznej tradycji z okresu lat 80-tych). Region Częstochowski reprezentowali przewodniczący ZR Jacek Strączyński oraz jego zastępcy: Dorota Kaczmarek i Stanisław Kołodziejczyk, a także poczet sztandarowy z Jarosławem Bernatem jako chorążym. W uroczystości udział wzięli również poseł Andrzej Gawron, starosta lubliniecki Joachim Smyła z małżonką, radny Jan Springwald.

Od sierpnia 2014 1060940