2020 06 23 czlowiek roku fot marcin zeglinski

23 czerwca 2020 r. odbyła się gala "Człowiek Roku 2019 Tygodnika Solidarność", na której wyróżnienie i statuetkę otrzymał Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda.

Głos podczas uroczystości zabrał redaktor naczelny "Tygodnika" Michał Ossowski: "Szanowny Panie Prezydencie! Solidarność mogła zawsze na Pana liczyć. I za to w imieniu swoim, jak i całej redakcji Tygodnika Solidarność, chciałem Panu serdecznie podziękować".
"Jakiś czas temu obchodziliśmy urodziny prezydenta Lecha Kaczyńskiego - kontynuował redaktor Ossowski - Człowieka od zawsze związanego z Solidarnością, najpierw poprzez podziemie, potem jako wiceprzewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ Solidarność, a właściwie na początku lat 90. jej faktycznego lidera. Prezydenta, który do końca pozostał przyjacielem Solidarności". Redaktor Ossowski zaznaczył, że symboliczną kontynuacją tej przyjaźni jest kadencja Prezydenta RP Andrzeja Dudy, który, jak sam często twierdzi, jest "politycznym wychowankiem" Lecha Kaczyńskiego.
"Dowodem tej przyjaźni są dwie umowy, które Pan Prezydent podpisał z Solidarnością. Pierwsza, będąca wyrazem realizacji wzajemnych obietnic pozwoliła stronom sobie zaufać. Dokonano epokowej zmiany w zakresie prowadzenia dialogu społecznego, obniżono wiek emerytalny, podwyższono płacę minimalną. Wprowadzono programy społeczne, które pozwoliły zmienić życie i przywrócić godność milionom Polaków. Podpisana niedawno druga umowa daje gwarancje, że wsparcie dla polskich rodzin będzie realizowane w ramach programów społecznych, daje gwarancje obrony praw pracowniczych i promocji patriotyzmu gospodarczego" - podkreślił redaktor naczelny "Tygodnika Solidarność".

Od sierpnia 2014 1070722