2020 02 20 posiedzenie kk

Dyskusja na dwudniowym posiedzeniu Komisji Krajowej w dniach 19-20 lutego br. dotyczyła dwóch głównych punktów: budżetu Związku i wyborów prezydenckich. Szczególnie w tej drugiej sprawie odbyła się gorąca debata, w której pozytywnie oceniono realizację dotychczasowego porozumienia z Prezydentem Andrzejem Dudą.

Od oceny realizacji "Umowy programowej" zawartej 5 maja 2015 r. z ówczesnym kandydatem na stanowisko Prezydenta RP Andrzejem Dudą rozpoczęła się dyskusja o postępowaniu Związku wobec trwającej kampanii prezydenckiej. Choć nie wszystkie punkty zostały zrealizowane, członkowie Komisji ocenili, że Prezydent wywiązał się z umowy. Niezrealizowane, punkty jak np. emerytury stażowe, są wynikiem braku woli politycznej Zjednoczonej Prawicy. Trzeba pamiętać, że Prezydent w polskim ustroju ma bardzo ograniczone uprawnienia w tym zakresie - argumentowano.
Piotr Duda, przewodniczący Związku zwracał też uwagę na wiele postulatów niezawartych w umowie z Prezydentem, które dzięki wsparciu głowy państwa udało się zrealizować. - Ograniczenie handlu w niedzielę, likwidacja "syndromu pierwszej dniówki", lepsze uprawnienia w sądzie pracy, wyłączenie z płacy minimalnej dodatku nocnego i stażowego, wprowadzenie pluralizmu związkowego w służbach mundurowych, podwyżki dla pracowników sfery finansów publicznych, szybsze naliczania zakładowego funduszu świadczeń socjalnych - wymienił niektóre z nich przewodniczący KK. Komisja Krajowa postanowiła kontynuować dyskusję na ten temat.
Kolejny rok niższego deficytu w finansach Komisji Krajowej to najważniejszy element sprawozdania z realizacji budżetu. W preliminarzu na kolejny rok najważniejszym punktem jest organizacja 40. rocznicy powstania NSZZ "Solidarność". Członkowie KK zatwierdzili realizację budżetu i przyjęli plan budżetowy na kolejny okres.
Żródło: Komisja Krajowa NSZZ "Solidarność"

Od sierpnia 2014 1071879