20191129 0016793

Tegorocznymi laureatami "Ikarów" są Alicja Janowska oraz Stowarzyszenie "Dumni z Polski". Serdecznie gratulujemy!

Kapituła w składzie: Anna Rakocz (przewodnicząca Stowarzyszenia Więzionych, Internowanych i Represjonowanych WIR), Zbigniew Bonarski (Stowarzyszenie Solidarność i Niezawisłość) i Dorota Kaczmarek (zastępczyni przewodniczącego Zarządu Regionu Częstochowskiego NSZZ "Solidarność") nagrodziła w tym roku statuetką "IKARA" dyrektor częstochowskiej delegatury Śląskiego Kuratorium Oświaty Alicję Janowską oraz Stowarzyszenie "Dumni z Polski, reprezentowane na gali przez Marię Barełę i Krzysztofa Walaszczyka.
Wspomniani wyżej oraz Katarzyna Grohman zostali również indywidualnie wyróżnieni ryngrafami Matki Bożej Solidarności. Na gali wystąpił zespół wokalny "Słowak i Muza" i zespół instrumentalny "Słowak Band" z LO im. Słowackiego pod kierunkiem Doroty Marlińskiej oraz grupa teatralna "Pod Wiszącym Kotem" z LO im. Kopernika, prowadzona przez Beatę Gendek-Barhoumi, która przypomniała protest częstochowskiej "Solidarności" sprzed 39 lat (link).
Uroczystość przyznania "Ikarów" odbyła się po raz wtóry (link) w ramach Akademii Solidarności. W uroczystościach uczestniczyła m.in. Teresa Lichańska-Korago, która osobiście przyczyniła się do podjęcia decyzji o proteście w klubie "Ikar". Podczas spotkania prowadząca Dorota Kaczmarek przekazana zebranym m.in. mało znane informacje dotyczące zawierzenia częstochowskiej "Solidarności" Matce Bożej na Jasnej Górze w dniu 30 listopada 1980 r., podczas którego złożone zostały wota. Z jednego z nich wzięto wzór pierwszej i najpopularniejszej przypinki (znaczka) Regionu, o czym wkrótce napiszemy na stronie.

Od sierpnia 2014 1067962