2019 10 30 na grobach

30 października 2019 r. przewodniczący Zarządu Regionu Jacek Strączyński wraz z zastępcą Stanisławem Kołodziejczykiem z modlitwą i zniczami odwiedzili groby nieżyjących związkowców.

Członkowie Prezydium w imieniu częstochowskiej "Solidarności" zawieźli znicze m.in. na symboliczny grób ks. Jerzego Popiełuszki na Cmentarzu Kule, na groby Zbigniewa Bojarskiego (przewodniczący Regionalnego Komitetu Założycielskiego w 1980 r.) oraz tragicznie zmarłych w wypadku samochodowym w drodze na posiedzenie Komisji Krajowej - Kazimierza Macińskiego (przewodniczący ZR w latach 1990-91) i Sławomira Dobosza, a także pierwszego kapelana Regionu ks. Zenona Raczyńskiego na cmentarzu w Krzepicach. Związkowcy z Huty z przewodniczącym Jackiem Macińskim odwiedzili grób Aleksandra Przygodzińskiego, lidera hutniczej oraz regionalnej "Solidarności" (przewodniczący ZR w latach 1991-1995) na cmentarzu w Strzelcach Małych koło Radomska.

Przeżywanie Wszystkich Świętych i Dnia Zadusznego to nie tylko obowiązek odwiedzenia miejsca spoczynku zmarłych, przyniesienia kwiatów, zapalenia zniczy, ale przede wszystkim oddanie szacunku zmarłym - bliskim i dalszym - poprzez wspomnienie i modlitwę.

Od sierpnia 2014 1070894