W częstochowskich zakładach ZF TRW Polska w zakończonym 15 lutego 2019 r. referendum strajkowym wzięło udział blisko trzy czwarte osób zatrudnionych, z których przygniatająca większość opowiedziała się za podjęciem akcji strajkowej.
Od 3 stycznia br. Organizacja Zakładowa NSZZ "Solidarność" prowadzi spór zbiorowy z pracodawcą dotyczący wzrostu funduszu płac od 1 stycznia 2019 roku na poziomie 400 zł brutto do stawki zasadniczej dla każdego pracownika zatrudnionego na umowę o pracę oraz wprowadzenia do Regulaminu Wynagradzania (także od 1 stycznia br.) uzgodnionych w ubiegłym roku zasad przyznawania i wypłat nagród jubileuszowych.

Referendalna Komisja Skrutacyjna informuje, iż w referendum wzięły udział 3303 osoby uprawnione z 4549 osób zatrudnionych, co stanowi 72,6 % ogółu pracowników, głosów ważnych oddano 3273, nieważnych - 30. Za zorganizowaniem akcji strajkowej opowiedziało się 3232 pracowników, co stanowi 97,85% osób biorących udział w referendum. W związku z powyższym na podstawie art. 20 ust. 1 Ustawy o rozwiązaniu sporów zbiorowych Organizacja Zakładowa NSZZ "Solidarność" posiada podstawę prawną do ogłoszenia akcji strajkowej. Dziś, 18 lutego, ma się odbyć spotkanie zespołu negocjacyjnego Komisji Zakładowej z Dyrekcją.

Od sierpnia 2014 1069258