BIURO REGIONU: Załatwiamy sprawy telefonicznie lub mailowo Więcej informacji

2018 09 15 protest nauczycieli

Około 5 tys. pracowników oświaty protestowało 15 września 2018 r. przed Ministerstwem Edukacji Narodowej w Warszawie, w tym sześćdziesięcioro związkowców z Regionu Częstochowskiego z przewodniczącą Regionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania Dorotą Kaczmarek i jej zastępcą Markiem Noszczykiem na czele.

W petycji skierowanej do minister Zalewskiej napisano m.in.: "Od kilkunastu lat relacja płacy nauczycieli w stosunku do przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce narodowej drastycznie spada. Nasz Związek wielokrotnie postulował powiązanie wynagrodzeń nauczycieli z przeciętnym wynagrodzeniem w gospodarce narodowej i odejście od uznaniowości".
Związkowcy wystosowali cztery postulaty: 1. Wzrostu wynagrodzeń zasadniczych dla nauczycieli w wysokości 15 proc. od 1 stycznia 2019 roku; 2. Zmiany systemu wynagradzania i systemu finansowania zadań oświatowych; 3. Usunięcia niekorzystnych przepisów dotyczących oceny pracy nauczycieli i awansu zawodowego; 4. Likwidacji godzin karcianych.

images/2020/2020-05-05-porozumienie-z-prezydentem-duda-fot-marcin-zeglinski.jpg

Więcej informacji: KLIKNIJ.Tekst pochodzi ze witryny internetowej Regionu Częstochowskiego NSZZ „Solidarność” (www.solidarnoscczestochowa.pl)

porozumienie z pzu i pekao