dni protestu 2013 09 3032

Prezydium Zarządu Regionu Częstochowskiego organizuje wyjazd do Gdańska na główne obchody 38. rocznicy strajków, podpisania Porozumień Sierpniowych i powstania NSZZ "Solidarność".
Prezydium ZR zaprasza Organizacje Zakładowe i Związkowców do udziału w zorganizowanym wyjeździe. Wyjazd: • 30 sierpnia (czwartek) o godzinie 8.00 z Rynku Wieluńskiego • powrót: 1 września (sobota) w godzinach popołudniowo-wieczornych; noclegi w ośrodku kempingowym w Gdańsku-Sobieszewie.

Ramowy program uroczystości: 31 sierpnia, godz. 15 - złożenie kwiatów pod Bramą nr 2 Stoczni Gdańskiej oraz przemarsz do bazyliki pw. św. Brygidy godz. 16 - Msza św. w bazylice pw. św. Brygidy, złożenie kwiatów pod pomnikiem ks. prałata Henryka Jankowskiego, poświęcenie repliki sztandaru NSZZ "Solidarność" godz. 20, plac koło Sali BHP - koncert "Koniec lata z Solidarnością".
Koszt pobytu wynosi 170 zł od uczestnika (2 noclegi, 1 obiadokolacja, 2 śniadania), przejazd opłaca Region. Liczba miejsc ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń. Zapisy i wpłaty w sekretariacie biura Regionu przy ul. Łódzkiej 8/12, tel.: 34 360 55 70.
W piątek 31 sierpnia na Jasnej Górze zostanie odprawiona tradycyjna Msza św. m.in. w intencji Ojczyzny o godz. 15.30, po czym nastąpi przejście pod pomnik patrona Związku ks. Jerzego Popiełuszki i złożenie kwiatów.

Od sierpnia 2014 1068259