Referendum strajkowe w Biedronkach Więcej informacji

2018 07 26 granica crop

Kapelan częstochowskiej "Solidarności" ks. Ryszard Umański i przewodniczący Zarządu Regionu Częstochowskiego NSZZ "Solidarność" Jacek Strączyński zostali zawróceni z granicy polsko-białoruskiej przez służby białoruskie.

Ks. Ryszard Umański wraz z przewodniczącym Jackiem Strączyńskim jechali do Grodna na Białorusi na uroczystości 30-lecia powstania Związku Polaków na Białorusi. Obecnie znajdują się w Białymstoku, oczekując na spotkanie z konsulem Białorusi, od którego spodziewają się wyjaśnień.
Powodem uznania ks. Ryszarda Umańskiego za persona non grata ma Białorusi może być koncelebrowanie Mszy św. za wschodnią granicą w intencji wywiezionych na Syberię, przewodniczący ZR Jacek Strączyński musiałby być wtedy ministrantem. Wydarzenie na granicy polsko-białoruskiej jest tym bardziej przykre, że dotyczy osób zaproszonych przez przewodniczącą Andżelikę Borys na 30-lecie Związku Polaków na Białorusi.

lotos paliwa 460

Więcej informacji: KLIKNIJ.