Wybory w Związku na kadencję 2018-2022 Więcej informacji

ks raczynski 150W niedzielę 28 stycznia w krzepickiej parafii pod wezwaniem św. Jakuba o godz. 10.30 odbędzie się tradycyjna Msza św. w intencji pierwszego kapelana częstochowskiej "Solidarności" ks. Zenona Raczyńskiego (1933-1996). Po Mszy św. nastąpi złożenie kwiatów na grobie kapłana na miejscowym cmentarzu.
Zarząd Regionu podstawi autokar do Krzepic dla osób pragnących się pomodlić w intencji kapelana "Solidarności". Wyjazd z Rynku Wieluńskiego o godz. 9.15. Uwaga: konieczne jest wcześniejsze zapisanie się na wyjazd w sekretariacie Regionu przy ul. Łódzkiej 8/12, tel. 34 360 55 70.

Ksiądz Zenon Raczyński (1933-1996)

Urodził się 6 lipca 1933 r. w Krzepicach. W 1951 r. wstąpił do Częstochowskiego Seminarium Duchownego w Krakowie i studiował teologię na Uniwersytecie Jagiellońskim do czasu likwidacji Wydziału Teologicznego (1954). Dalsze lata studiów odbywał w ramach nauczania seminaryjnego.
Święcenia kapłańskie otrzymał 19 stycznia 1957 r. w częstochowskiej katedrze z rąk bpa Zdzisława Golińskiego. Od roku 1983 był proboszczem parafii św. Józefa Rzemieślnika na Rakowie. Zmarł 19 stycznia 1996 r. w 63. roku życia, w dniu 39. rocznicy święceń kapłańskich
"Taki ksiądz trafia się raz na sto lat" - mówił Aleksander Przygodziński, były przewodniczący Zarządu Regionu NSZZ "Solidarność" o księdzu Zenonie Raczyńskim. Ksiądz Raczyński zasłynął przede wszystkim jako kapelan Związku. Oficjalnie ten tytuł otrzymał po zalegalizowaniu "Solidarności", był nim zaś faktycznie już od czasu, gdy jako proboszcz parafii pw. św. Józefa Robotnika w połowie lat 80. zaczął odprawiać nabożeństwa w intencji Ojczyzny, które gromadziły działaczy opozycji. W latach 90. w swojej parafii uruchomił stołówkę dla ubogich.

urna wyborcza 200 plotno

2017 12 21 wlokniarz karnet wzor 2018

Więcej informacji: KLIKNIJ.

Forbet Włókniarz Częstochowa: KLIKNIJ.Więcej informacji: KLIKNIJ.Tekst pochodzi ze witryny internetowej Regionu Częstochowskiego NSZZ „Solidarność” (www.solidarnoscczestochowa.pl)