Aktualny tekst statutu NSZZ "Solidarność" Więcej informacji

Prezydium Zarządu Regionu pzypomina, że co kwartał (do 10 dnia miesiąca następującego po danym kwartale) wszystkie organizacje związkowe mają obowiązek przedstawić pracodawcy informację o liczbie członków według stanu na koniec minionego kwartału.
Obowiązek ten wynika z ustawy o związkach zawodowych (art. 251.1.: Uprawnienia zakładowej organizacji związkowej przysługują organizacji zrzeszającej co najmniej 10 członków będących: 1) pracownikami lub osobami wykonującymi pracę na podstawie umowy o pracę nakładczą u pracodawcy objętego działaniem tej organizacji (...) oraz art. 251.2.: Organizacja (...) przedstawia co kwartał - według stanu na ostatni dzień kwartału - w terminie do 10. dnia miesiąca następującego po tym kwartale, pracodawcy (...) informację o łącznej liczbie członków tej organizacji, w tym o liczbie członków, o których mowa w ust. 1.). Informacja kwartalna o liczbie członków Związku jest przekazywana przez organizację związkową bez wezwania pracodawcy.
Wzory informacji dla pracodawcy: Komisja Zakładowa - *.doc, *.pdf; Komisja Międzyzakładowa - *.doc, *.pdf.

lotos paliwa 460

Więcej informacji: KLIKNIJ.