Pielęgniarki z Miejskiego Szpitala Zespolonego w Częstochowie domagają się podwyżek płac. W akcji protestacyjnej biorą udział związkowcy z "Solidarności".
21 października rozpoczęły się oficjalne rozmowy z dyrekcją szpitala. Dyrektor Wojciech Konieczny miał zaproponować 100 złotych podwyżki. Pielęgniarki domagają się dwu-, trzykrotnie więcej (podwyżek dla tej grupy zawodowej nie było od lat). Pielęgniarki grożą ogłoszeniem tzw. strajku włoskiego, polegającego na wykonywaniu obowiązków służbowych w sposób skrajnie drobiazgowy, co powoduje spowolnienie działania instytucji, i okupacją gabinetu dyrektora.
Aktualizacja (22 października): Zgodnie z zawartym poprzedniego dnia porozumieniem pracownicy Miejskiego Szpitala Zespolonego otrzymają 100 zł dodatku do pensji, który ma być od przyszłego roku włączony do pensji zasadniczej oraz obietnicę wprowadzenia systemu premiowego. Jego szczegóły mają zostać uzgodnione w najbliższych dniach, o czym poinformujemy na naszej stronie internetowej.

Od sierpnia 2014 1071474